Biologie

Bij de exactere vakken heb ik -na twijfel- niet alleen living books in romanvorm opgenomen, maar ook een bescheiden aantal boeken dat onder ‘informatief’ valt. De hoofdreden daarvoor is dat er domweg erg weinig living books over exacte vakken gemaakt zijn en je dus gauw geneigd bent om de schappen informatieve nummers in de bibliotheek door te spitten. Daar is dan weer zó veel kaf onder het koren, dat ik toch een aantal uitspringers heb opgenomen. En dan, goede informatieboeken zijn altijd beter dan droge tekstboeken met opsommingen die je voor een proefwerk uit je hoofd leert en daarna weer vergeet.

  • Bingham, Caroline e.a., Bzzz. Duidelijkste en mooiste boek over geleedpotigen dat ik tot nu toe gezien heb.
  • Bomans, Godfried, Erik of het klein insectenboek. Verplicht voor ieder mens. Zie ook deze post.
  • Bouckaer, Geert en Sebastiaan Van Doninck (ill.), Monsterlijke microben en hoe ga je ze te lijf. Leuk en helder boek over virussen, bacteriën, antibiotica en aanverwante zaken. Met proefjes om o.a. bacterieën zichtbaar te maken.
  • Degré, Tippi, Tippi uit Afrika. Fotoboek van een meisje dat opgroeit in Namibië, met veel streetwise (naturewise) informatie over de plaatselijke wilde dieren.
  • Dekkers, Midas, Botjes.
  • Dekkers, Midas, Het grote moment, hoe dieren geboren worden. En verder alles wat je nieuw, verramsjt of antiquarisch van Midas Dekkers op de kop kunt tikken.
  • Dierenencyclopedie. Maakt niet uit welke. Ik heb ooit een Dorling Kindersley in de bibliotheekuitverkoop gekocht, maar elk vuistdik exemplaar met mooie grote foto’s is prima. Mijn ervaring is dat ieder kind een moment krijgt waarop het gepassioneerd de Aziatische olifant van de Afrikaanse wil onderscheiden, de jaguar van het luipaard en de zeehond van de zeeleeuw. Lekker om in huis te hebben voor als dat moment zich aandient.
  • Dumon Tak, Bibi en Judith Vanistendael, Het koeienboek. Fraaie verhalen over Nederlandse koeien. 8+
  • Dumon Tak, Bibi en Marleen Felius, Rundreis om de wereld. Prachtige encylopedie en antropologie ineen, over de internationale zusters en broeders van het Hollandse rund uit Het koeienboek. 8+
  • Dumon Tak, Bibi en Fleur van der Weel, Bibi’s bijzondere beestenboek. Bijzondere dieren in prachtige woorden en mooie tekeningen.
  • Dumon Tak, Bibi en Martijn van der Linden, Winterdieren. In de richting van het bijzondere beestenboek. Hier iets meer.
  • Harris, Robie H., Over baby’s enzo, en waar ze vandaan komen. Hier uitgebreider besproken.
  • Human Planet. Geen boek maar een waanzinnig mooie dvd: Human PlanetHier en hier besproken
  • Grönemeyer, Dietrich, De kleine dokter. Nanolino komt in een bijzondere machine terecht, waarin hij piepklein kan worden. Zo maakt hij een reis door het lichaam, waarbij zo’n beetje alles aan bod komt: organen, botjes, cellen, ziektes, techniek, medische wetenschap en huismiddeltjes. Het idee is geweldig, maar het had door een kinderboekenschrijver uitgevoerd moeten worden. Hoewel het geen parel van taalviruositeit is en soms nodeloos (erg) ingewikkeld, neem ik hem op als koning Eenoog in het land der blinden. Hier meer over het boek.
  • Kuijer, Guus, Eend voor eend. Eendenlief en -leed en veel informatie aan de hand van het verhaal van de eenden Jaap, Kareltje en Gerdien. Te uwer informatie: de geslachtsdaad wordt -typerend voor vlotte schrijvers uit de jaren zeventig en tachtig- bij de straatnaam genoemd: ‘Eenden neuken niet alleen om zich voort te planten.’
  • Life, Planet Earth en alle andere BBC-series met bij voorkeur David Attenborough als zoete vertelstem. In 2012 en 2013 zijn er een paar oogstrelende series bijgekomen: Earthflight over vogels, Kingdom of Plants over botanie en Africa over – juist.
  • London, Jack, Wittand. Sowieso een prachtige klassieker, maar ook hier van toepassing, omdat het over en uit het perspectief van een wolfshond geschreven is. Eerder verschenen onder de titel Pit-tah, de grijze wolf. 12+
  • London, Jack, De roep van de wildernis. Idem Wittand hierboven. 12+
  • Marske, Pooja, Pooja, het olifantenmeisje. In de trant van Tippi (zie Degré, Tippi), maar deze keer een fotoboek over een meisje dat opgroeit in India tussen de olifanten. Hier meer over het boek.
  • Schutten, Jan Paul en Sieb Posthuma, Ruik eens wat ik zeg. Buitengewoon gaaf boek over de geurtjes, kleurtjes, gebaren, vermommingen en valsstrikken die dieren en planten gebruiken om te communiceren.
  • Schutten, Jan Paul en Sebastiaan Van Doninck, Van wolf tot watje, hoe je dier een huisdier werd.
  • Schutten, Jan Paul en Ype en Willem, Iedereen is gek! Zo zouden alle boeken over het menselijk lichaam moeten zijn, laagdrempelig maar van hoog niveau. Informatie, strips, weetjes en proefjes over en voor je hersenen. 8+
  • Unglik, Richard, Het grote avontuur van de dierenDierenwereld op Playmobilformaat. 5+
  • Weigelt, Udo en Anne-Katrin Piepenbrink (ill.), Als de wilde wombat komt.  Enorme hit bij Cato (4). Achtergrondinformatie over de wombat en tevens gespreksstof over de consequenties van roddel en achterklap. Eén tekening is wel erg spannend (draak), maar na twintig keer voorlezen durft Cato hem zelf om te slaan. Makkie. 3+
  • Wolkers, Jan, Tom en Bob Wolkers (ill.), De achtertuin. Niet alleen de filmpjes zijn prachtig, ook het boek met korte verhalen. Ze hebben dezelfde titel, dus let op: het boek heeft isbn 9789023412854 (uitgave 2005) en 9789023428671 (uitgave 2007). De dvd-serie met 25 afleveringen heeft ean 9789054447023. Op uitzending gemist staan ook wat filmpjes. Hier een kort verslag van onze signeerontmoeting met Jan Wolkers.

Philip laat zijn Achtertuin signeren

Philip laat zijn Achtertuin signeren

Jet praat met mijnheer en mevrouw Wolkers

Jette vertelt dat zij van de filmpjes uit de Achtertuin die van het egeltje het mooist vindt. ‘En ik vind u zo lief’, zegt ze. ‘Ik vind jou ook lief’, zegt mijnheer Wolkers.

Terug

Aardrijkskunde

Zie ook de themapagina met aardrijkskundeboeken op land. Verder zijn er lijstjes met boeken die genomineerd waren voor de boekenprijs van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap, de Glazen Globe. Hier de juryaanbevelingen uit 1999-2000 en hier die uit 2003.

Terug

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

3 Reacties to “Mooie boeken”


  1. […] wat je zoekt. De Waanders kinderkunstboeken staan ook op het boekenlijstje onder Kunstgeschiedenis (https://vanallemarktenthuis.com/charlotte-mason-mooie-boeken/10/#cmkunstgeschiedenis). Ze zijn soms moeilijk verkrijgbaar, maar de Kunstboekwinkel heeft er nog veel. En uiteraard de […]


  2. […] nodig? 1. Check de boekenlijstjes eens van deze thuisonderwijsmoeder. 2. Ook in het theater vind je regelmatig voorstellingen die gebaseerd zijn op kinderboeken. Zo […]


  3. […] ‘Pluk van de Petteflet’ van Annie M.G. Schmidt. Nooit gedacht dat mijn kind al zo’n zitvlees had./ Boek dat de meeste tijd nodig had: ‘Portret van een dame’ van Henry James/ Boek met […]


Reacties zijn gesloten.