Via onderstaande links kom je direct op de categorieën terecht, maar je kunt ook navigeren met de paginanummers onderaan.

Boeken vanaf voorleesleeftijd
– Sinterklaasboeken
Boeken vanaf 5 jaar
– Zelfleesboekjes voor beginners
Boeken vanaf 10 jaar
Shakespeare
Poëzie
Heldenverhalen en mythologie
Bijbels en christendom
Biologie
Aardrijkskunde
Geschiedenis primair onderwijs
Geschiedenis voortgezet onderwijs
Kunstgeschiedenis
– Rembrandt
Life skills
– Rouwverwerking
Natuur- en scheikunde
Taal
Wiskunde
Cd-boeken (boeken die uitsluitend met cd uitgegeven zijn)
Cd’s zonder boek
De boeken die we momenteel lezen

Ik sta aarzelend tegenover boekenlijstjes, omdat ze bijna altijd onvolledig zijn. Maar soms is het handig om ergens te kunnen beginnen. Er zijn veel lijstjes op internet te vinden met Engelstalige living of whole books, maar buiten de fantastische site van Kjoek ken ik geen Nederlandse hitlijsten met boeken die gebruikt kunnen worden bij de Charlotte Masonmethode (hier kun je meer lezen over Charlotte Mason, living books en onze manier van onderwijs).

Vanaf hier dus mijn tamelijk subjectieve mooieboekenlijstje, onderverdeeld op leeftijd. De leeftijdsgrens is ruim genomen; ik wilde wel enige structuur aanbrengen om aan te geven dat Jip en Jannekeen Oliver Twist niet in dezelfde leeftijdscategorie vallen, maar mijn ervaring is dat er veel overlap is tussen de ‘grenzen’. Neem de ruime grens dus gerust een stukje ruimer; het ene kind is het andere niet en jij kent je kind het beste. De lijst zal met enige regelmaat opgefrist en aangevuld worden, en omdat hij voornamelijk is gebaseerd op onze eigen ervaringen, zal de lijst meegroeien met mijn kinderen.

Vrijwel alle boeken zijn verkrijgbaar in de grotere bibliotheek. Helaas zijn ze niet allemaal meer in de boekhandel te koop, maar omdat het veelal overvloedig gedrukte boeken betreft, zijn ze met enige volhardendheid op antiquarische sites goed te vinden. En soms wordt er ineens onverwacht een klassieker opnieuw uitgegeven, zoals laatst Paulus en de eikelmannetjes.

Ik ga uit van de onbewerkte, originele versie. Waar het bij hoge uitzondering toch een verkorte of bewerkte uitgave betreft, heb ik dat aangegeven met (B). Daar waar ik bewerkingen heb opgenomen, zijn ze wat mij betreft erg de moeite waard.


Boekenlijstjes bijgewerkt op 24 maart 2013

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

3 Reacties to “Mooie boeken”


  1. […] wat je zoekt. De Waanders kinderkunstboeken staan ook op het boekenlijstje onder Kunstgeschiedenis (https://vanallemarktenthuis.com/charlotte-mason-mooie-boeken/10/#cmkunstgeschiedenis). Ze zijn soms moeilijk verkrijgbaar, maar de Kunstboekwinkel heeft er nog veel. En uiteraard de […]


  2. […] nodig? 1. Check de boekenlijstjes eens van deze thuisonderwijsmoeder. 2. Ook in het theater vind je regelmatig voorstellingen die gebaseerd zijn op kinderboeken. Zo […]


  3. […] ‘Pluk van de Petteflet’ van Annie M.G. Schmidt. Nooit gedacht dat mijn kind al zo’n zitvlees had./ Boek dat de meeste tijd nodig had: ‘Portret van een dame’ van Henry James/ Boek met […]


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: