Kinderboekenweek 2013

12 oktober 2013

Hij is al bijna voorbij, maar gelukkig heb je nog een hele zaterdag om alle planken van de kinderboekenwinkel af te scharrelen. Mocht je kind hockey niet kunnen missen, dan kun je vandaag natuurlijk als verrassing zelf een boek uitzoeken. Geen idee welke? Hier een lijstje dat je op weg zou kunnen helpen. Ik vroeg aan thuisonderwijzers wat de favoriete boeken waren die zij het afgelopen jaar gelezen hadden en dit was het resultaat.

 • Roald Dahl, De reuzenperzik. ‘Favoriet van dit moment!’ (meisje van 7 jaar).
 • Patrick McDonnell, Tijd voor een knuffel. ‘Wat een mooi en lief boekje’ (meisje van 2,5 jaar).
 • Monica Furlong, Heksenkind. ‘Mijn eigen lievelingskinderboek, nu gekocht voor een meisje van 11 jaar.’
 • Jan Terlouw, Zoektocht in Katoren en Koning van Katoren (jongen van 12 jaar).
 • Astrid Lindgren, Karlsson van het dak. ‘Onze topper van dit moment!’ (voorgelezen aan jongen van 7 en meisje van 6 jaar).
 • Corien Oranje, Kampioen ‘Prachtig, past ook bij het thema van de Kinderboekenweek!’ (jongen van 11).

Klik op de foto voor meer over dit boek.

 • Thea Beckman, Saartje Tadema (jongen van 12 jaar).
 • Roald Dahl, Daantje de wereldkampioen (voorgelezen aan jongen van 7 en meisje van 6).
 • Cornelia Funcke, Reckless en Levende schaduw. ‘En vervolgens begon mijn zoon (12) meteen weer in het eerste deel, Reckless, om het te herlezen.’
 • Rick Riordan, De bliksemdief. ‘Plus alle overige delen van de Percy Jacksonreeks.’ (voorgelezen aan jongen van 10, gelezen door meisje van 14 jaar).
 • Tonke Dragt, Verhalen van tweelingbroers (voorgelezen aan jongen van 11).
 • Jeff Kinney, Het leven van een loser. Zwaar de klos! ‘En alle andere delen’ (getipt door twee gezinnen: een jongen van 12 en een jongen van 13).
 • Joke van Leeuwen, Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde en rijk wilde worden. ‘Als luisterboek voor kinderen van 6, 7 en 11.’
 • Thea Beckman, Geef me de ruimte en Triomf van de verschroeide aarde (jongen van 12 jaar).
 • Theo Thijssen, Kees de jongen. Jet (11) vindt het nooit makkelijk om een nieuw boek te kiezen. Ze geniet van het herlezen van oude favorieten, en veel recente kinderboeken doen haar niets – soms door de manier waarop het geschreven is, soms vanwege het onderwerp. Omdat ze wel erg van Tom Sawyer houdt, dacht ik dat ze Kees de jongen misschien ook leuk zou vinden. Ze vindt het fantastisch. Met het luisterboek, voorgelezen door Jan Meng, is ze uren geboeid.

 • Karlijn Stoffels, Mosje en Reizele. Ook van Jet (11). Ze vraagt de hele tijd wanneer Philip het boek nou eens gaat lezen – het heeft diepe indruk op haar gemaakt.
 • Sylvia Vanden Heede, Vos en Haas op zoek naar koek. Populairste slaapmutsje van Victoria (bijna 2). Ze kan nog niet zo veel woorden zeggen, maar wel ‘vos’, ‘haas’, ‘uil’ en ‘koek.
 • Susanne Collins, De hongerspelen. Plus de overige delen uit de reeks. De hongerspelen was het eerste boek dat Philip (14) las nádat hij de film al gezien had. Het sloeg in als een bom. Het boek is volgens hem veel mooier. Hij heeft alle delen herlezen.
 • Tonke Dragt, De torens van februari. Nog een van Philip (14). Hij is de laatste tijd van science fiction gaan houden en vond deze erg de moeite waard.
 • René Goscinny, De kleine Nicolaas. Niet origineel, maar ik kan er niks aan doen. Het is nu eenmaal de grote hit op dit moment. We hebben twee delen uit en Cato (6) was naarstig op zoek naar meer. Gelukkig zijn er nog twee Nicolazen om avond aan avond te lezen.

En dan nog een speciale vermelding voor Imme, een meisje van 10 jaar dat heel veel favoriete boeken instuurde:

 • Ulysses Moore. Het geheim van Villa Argo. Imme: ‘Ulysses heeft 12 delen. Het is heel spannend en er zijn meestal heel veel verhaallijnen van mensen, maar die mensen voegen dan weer samen. De boeken zitten vol mysteries (sommige worden niet opgelost).’
 • Michelle Harrison, De 13 schatten. ‘Het is heel spannend en het heeft een open einde. Soms is het eng, maar dan wel leuk-eng.’
 • John Flanagan, De Grijze Jager. Immes moeder: ‘Elf delen en het twaalfde komt eraan. Dat deze serie jongensboeken genoemd wordt, daar is Imme het zó niet mee eens. Er zitten ook meiden in die van wanten weten. Zelfs een vleugje romantiek.’
 • Vivian den Hollander, Alleen Beer mocht mee. ‘Het boek is niet eng, maar wel zoals het geweest is. Mooi boek!’ Immes moeder:Wow! Moeilijke materie (Jappenkampen) goed verwoord, zonder dat het een tranentrekker wordt. Het hangt een beetje van het kind af of je voorleest of zelf laat lezen.’
 • Hans Kuyper, Nacht, stikdonkere nacht. Immes moeder: ‘Leukste gedichtenbundeltje, al jaren. Ieder gedicht is totaal anders en toch heel passend bij hoe een rover uit een bende van veertien zo klein geworden is. Blijft grappig om te lezen en voor te lezen.’
 • Lida Dijkstra, Wachten op Apollo. Hoe Arachne in een spin veranderde en andere mythen. ‘Leuke mythen en verhalen. Wat ik niet leuk vind is dat je niet te weten komt op het einde of Cornix weer prinses wordt. Immes moeder: ‘Dit is niet geschreven om zelf te lezen. Dit móet je voorlezen. Knappe raamvertelling met X-factor! Vrij naar de Metamorfosen van Ovidius.’
 • Tonke Dragt, De brief voor de koning. Met stip op een.

Imme: ‘Het boek is heel spannend! Na elk hoofdstuk wil je weer verder lezen.’ Immes moeder zegt: ‘Daarnaast heeft ze in de zomer als campingkost andere kinderklassiekers gelezen: PjotrBriefgeheim en Koning van Katoren van Jan Terlouw en De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren. Ze is dol op queesten. Een soort adventure/fantasy maar dan zonder de mythische wezens die je om de oren vliegen zoals bij Harry Potter of Tolkien.’

Meer inspiratie vind je in de lijstjes van voorgaande jaren:

%d bloggers liken dit: