Combinatieteelt
Wat kun je het beste naast elkaar zaaien en welke planten passen juist niet bij elkaar?
Alles op een A4-tje om mee te nemen naar je tuin. Bevat ieder gewas dat wij ooit geplant of gezaaid hebben (alleen eenjarig, want we hebben een wisselend volkstuintje), plus een tabel met groente die je nog tot juli en augustus kunt zaaien én beproefde tips om luis en ander ongerief te voorkomen. Klik op het plaatje hierboven of op deze link voor de pdf.
Ik maak veel gebruik van het wikibook Ecologisch tuinieren, met hier alle planten op alfabetische volgorde. Via de voorpagina kom je bij informatie als botanie, grondsoorten en nuttige insecten.
Andere goede links voor combinatieteelt zijn:
- La Grande Borne. De rest van deze pagina is ook mooi over vruchtwisseling. Hier de moestuinbeginpagina.
- De site van Mijn volkstuin.
- Een pdf van moestuinvereniging De Lytse Dam.
—
Zaden en zaaien
- Als je begin februari tuinbonen voorzaait en ze in maart uitplant, zijn ze sterk genoeg om het luizenseizoen te doorstaan.
- Ook in februari: beginnen met cherrytomaatjes van eigen kweek. Koop een bak van de mooiste cherrytomaten (roma-kerstomaatjes zijn lekker) en peuter bij een paar tomaten de pitjes eruit. Probeer zoveel mogelijk van het glibberige vliesje eraf te wrijven (zaadje ronddraaien in je handpalm) en plant de zaden in potjes. Vanaf mei kun je ze buiten in de grond zetten of in een grote pot laten staan.
- Goede online winkels zijn De Nieuwe Tuin (bijzondere zaadjes en mooie service), Vreekens zaden (ook veel aardappels, aardbeiensoorten en tuinparafernalia), De Bolster (alleen EKO en biologisch-dynamisch) en Van der Wal (omdat die zo veel heeft). En ik haal ook gewoon zaden in het tuincentrum.
- De nieuwsbrief van Onze Schooltuin. Vanaf februari sturen ze iedere maand actuele tips voor moes- en school- en volkstuintje.
Zaaikalenders
- Laatste data om te planten en te zaaien.
- Nog een zaaikalender, maar dan iets beknopterter.
- Kalender per groente.
- Kalender per maand.
—
Waardevolle boeken over tuinieren met kinderen
- Groene vingers, van Maarten de Jongh en Guida Joseph. Handige indeling: iedere maand een hoofdstuk met suggesties voor wat je op dat moment kunt zaaien, oogsten of opkweken in de vensterbank.
- Tuinieren met kinderen van Kim Wilde. Aanvankelijk vanwege het nostalgische jaren ’80-aspect en omdat Philip en Jet ‘Anyplace, anywhere, anytime’ van Nena en Kim Wilde altijd zo hard meebrullen. Maar het blijkt ook een heel leuk boek. Overzichtelijk, origineel en met mooie foto’s. Minder uitgebreide informatie over gewassen dan Groene vingers, maar vol mooie ideeën.
- De groene hemel van schooltuinmeester Bert Ydema. Goede tips in een duidelijk boek van iemand die veertig jaar met kinderen in de tuin heeft gewerkt heeft en al het moois van de natuur met passie kan overbrengen. Als toegift een dvd met documentaire over het laatste jaar dat mijnheer Ydema zijn groene hemel deelde met de Amsterdamse schoolkinderen. Een voorproefje uit de documentaire staat hier.
—
Vierkante metertuin
- Vierkante metertuin, tuinwerkboekje voor kinderen van o.a. Jet Manrho (Boekieboekiereeks). Te koop bij de Wiltfang en te leen in de bibliotheek. Zaai- en knutselideeën voor o.a. vogelverschrikkers en windorgels.
- Een praktische site over de vierkantemetertuin.
- Nog een, van de makkelijke moestuin.
- Deze en deze blogpost schreef ik over tuinieren op de vierkante meter.
—
Deze link leidt naar alle blogstukken die ik over het tuintje gepubliceerd heb.
En zelfs als alles mislukt, is er altijd nog die trouwe courgetteplant. Vandaar de bonus: Wat te doen met vier miljoen courgettes?