Verantwoording

Hoewel er een groot aantal sites is met tips voor historische jeugdboeken, miste ik bij allemaal wel iets: er zaten geen verhalenbundels bij, geen boeken van voor 1950, er ontbraken boeken die nieuw niet meer leverbaar zijn, maar in de bibliotheek of antiquariaat nog volop aanwezig zijn. Soms waren de lijsten onoverzichtelijk – niet alfabetisch geordend, of ze verwezen eindeloos door.

Het kwam ook voor dat er juist te veel op stond: boeken die ik niet wil gebruiken omdat er zoveel betere zijn over dat onderwerp. Maar omdat ik in het oerwoud van boeken niet meer wist of ik dit nu wèl of geen goed boek vond, raakte ik in de war.

Gaandeweg maakte ik een lijst met boeken die ík de moeite waard vond. Waarvan de kwaliteit in mijn ogen hoog is, de verhalen boeiend of waarvan ik op zijn minst geen waardig equivalent kon vinden. Die lijst heb ik hier online gezet.

Het zijn bijna allemaal ‘levende’  boeken, boeken in verhaalvorm dus. Bij uitzondering zitten er ‘informatieve’ boeken bij, maar dan alleen boeken die boven de rest van hun genre uitsteken. De categorie met alleen plaatjes en plukjes tekst, titels als ‘Leven in de Middeleeuwen’ of ‘Hoe was het in de Romeinse tijd’ weet je ook zo wel in boekhandel en bibliotheek te vinden en worden regelmatig vervangen door gelijksoortige exemplaren met een iets leukere layout. Het gaat mij om de verhálen.

Ik heb zowel boeken opgenomen die nog steeds verkrijgbaar zijn als boeken die in voldoende mate aangeboden worden op de tweedehands markt, zoals veilingkijker of boekwinkeltjes. Daarnaast zijn vrijwel alle boeken verkrijgbaar in de grotere stadsbibliotheek. Sommige series, zoals Geschiedenis in verhalen van Anny Matti en Wim Spekking heb ik daarom tot mijn spijt niet kunnen opnemen. Hoewel de boekjes echt prachtig zijn, zijn ze zowel tweedehands als in de bibliotheek slechts sporadisch te vinden en heeft het dus weinig zin om ze in een lijstje op te nemen. Ik heb geïnformeerd of uitgeverij Meulenhoff (de boekjes hoorden bij de lesmethode Geschiedenis in onderwerp en opdracht) een nieuwe uitgave wilde overwegen, maar daar was geen sprake van. Mocht iemand anders het willen proberen: ik moedig je van harte aan.

Ik heb de leeftijdsindicatie aangehouden die de uitgever of de bibliotheek aangeeft. Deze indeling is allesbehalve ideaal, maar het is ondoenlijk om van alle boeken mijn eigen leeftijdsidee te geven. Die indicatie is dus ook niet meer dan dat: een hele ruime indicatie. Bij boeken die eigenlijk onder volwassenenliteratuur vallen, heb ik meestal een leeftijd van 14+ aangehouden, volkomen onwetenschappelijk uitgaand van mijn eigen ervaring.

Wat de ‘overige media’ betreft: ik heb alleen filmpjes opgenomen die ik de moeite waard vind. Erg persoonlijk, ik weet het, maar het is dan ook mijn lijst. In de praktijk blijken dat alleen filmpjes te zijn die langer duren dan 5 minuten. De clips op Schooltv Beeldbank vind ik te kort en oppervlakkig; het is al lastig om in 15 minuten uit te leggen wie Filips II was, laat staan dat dat in anderhalve minuut lukt.

De canonclips heb ik niet opgenomen. Hoewel kort zijn ze soms best bruikbaar, maar op hun eigen site Verleden van Nederland staan ze al zo keurig gesorteerd, dat ik het bezigheidstherapie vond om ze nog eens integraal over te nemen.

Als je dode links of fouten tegenkomt, of suggesties hebt voor boeken die ab-so-luut niet mogen ontbreken, laat me dat dan weten via het contactformulier. Bedankt alvast!

Gebruikte bronnen

Terug

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Eén reactie to “Geschiedenis naar de canon”


  1. […] voor het vinden van goede boeken voor kinderen bij elke periode van de geschiedenis is het weblog vanallemarktenthuis. Je kunt daar ook terecht voor de deuterocanonieke geschiedenisboeken […]


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: