Top drie drie drie drie drie

 
Thuisonderwijsboeken

 1. John Holt, How children fail. Hoewel de praktische toepassing voor ons alleen zou slagen in een utopische samenleving, zet ik dit boek toch op nummer een. Omdat het mijn opvattingen over onderwijs op zijn kop zette, omdat het zo treffend geschreven is en met zoveel liefde voor kinderen. En omdat het volgens mij het beste boek is om mee te beginnen als je iets over thuisonderwijs wilt lezen. (Zie hier nog een stukje over het boek.)
 2. Ruth Beechick, You Can Teach Your Child Successfully, Grades 4-8. Gareth Lewis is naar de derde plaats gestoten, Karen Andreola is helemaal uit de top drie gekukeld. Nadat ik Ruth Beechick veel te lang veronachtzaamd heb, weet ik het zeker: dit boek moet er gewoon in. Zo veel goede ideeën, zo veel verstandige woorden en wijsheid. Ik schreef het al eerder: wat mij betreft is dit de bijna-perfecte hedendaagse uitwerking van de Charlotte Masonmethode. Bijna-perfect, omdat er weinig aandacht is voor kunst, natuur en geschiedenis. Maar wel prachtige, ‘levende’ ideeën voor de andere vakken. Voor kunst en natuur moet je dan toch ook Andreola’s Charlotte Mason Companion even lezen. Als deze methode je aanspreekt uiteraard.
 3. Gareth Lewis, One-to-one, A Practical Guide to Learning at Home: Age 0-11. Propvol ideeën en informatie op vrijwel alle vakgebieden. Ook voor schoolouders een geweldig boek.

En verder kan ik deze boeken erg aanbevelen, in willekeurige volgorde.
 

 • Karen Andreola, A Charlotte Mason Companion. Als je eenmaal hebt gekozen voor deze manier van leven en leren, geeft dit boek een goed, uitgebreid beeld van deze methode, met veel praktische voorbeelden. Andreola’s adoratie van Charlotte Mason is een tikkeltje pathetisch,  haar opvoedstijl is de mijne niet en de Victoriaanse prenten doen ook wat escapistisch aan, maar het is typisch zo’n boek waarvan je goede zin krijgt, zodat je na het dichtslaan direct de mouwen wilt opstropen.
 • Beverley Paine, Homeschooling Booklets. Een schat aan informatie in folderachtige boekjes (zeer betaalbare verzendkosten naar Nederland; wel even vantevoren informeren). Diverse series, waaronder Language development, Practical homeschooling en Natural learning. Volgens mij uitsluitend via de auteur te verkrijgen, daarom alleen bij deze bron links naar het verkooppunt.
 • Lorraine Curry, Easy homeschooling techniques. Biedt inderdaad een aantal handige en gemakkelijke technieken voor (christelijk) thuisonderwijs.
 • Andrew Campbell, The Latin-centered curriculum. Ben het niet overal mee eens, maar de argumentatie is interessant. Bovendien staat er een mooie bronnenlijst in, hoewel wat mij betreft iets te weinig over Middeleeuwen en Renaissance.
 • Mary Griffith, The unschooling handbook: how to use the whole world as your child’s classroom. Goed om te lezen hoe het ook kan, vooral handig als je al even bezig bent en misschien wat overspannen verwachtingen hebt. Voor nieuwelingen ook handig om ideeën op te doen.
 • Clay en Sally Clarkson, Educating the wholehearted child. Het enige nadeel aan dit boek is dat het misschien een beetje té vol staat met suggesties. Met mooie, bemoedigende woorden voor als je wat opgemonterd en geïnspireerd wilt worden. Christelijk, maar ook seculier heel goed bruikbaar. Met een hoofdstuk gewijd aan beginners.
 • Nancy Lande, Homeschooling: a patchwork of days. Verzameling uitgebreide ‘dag uit het leven van’-beschrijvingen van thuisonderwijzers van diverse pluimage. Hoewel ik sommigen ervan verdenk dat zij hun dag iets rooskleuriger schetsen dan hij was (en dat kun je hen natuurlijk ook niet echt kwalijk nemen), is het er leuk om te zien hoe dertig verschillende families thuis leren en leven.
 • Nancy Lande, Homeschool open house. Het vervolg op Homeschooling: a patchwork of days. Hierin zowel nieuwe families als een vervolgverslag van gezinnen uit Patchwork.

Terug

Top drie drie drie drie drie

Ouderschapsboeken

 1. Gordon Neufeld, Hold on to your kids. Zonder twijfel het beste opvoedingsboek dat ik de afgelopen tien jaar gelezen heb. Negeer de titel; het zet niet aan tot het inmetselen van je kinderen en het is ook niet geschreven voor of door thuisonderwijzers. Gaat voornamelijk over kinderen van basisschool tot eind puberteit. Koop er twee van, zodat je er altijd een in de kast hebt staan om te herlezen en leen de andere zo vaak mogelijk uit.
 2. Thomas Gordon, Luisteren naar kinderen. Ik twijfelde tussen deze en How to talk so kids will listen & listen so kids will talk, maar ik vind deze toch iets fundamenteler en minder anecdotisch.Voor alle leeftijden.
 3. William Sears, The discipline book. Antwoord op enorm veel vragen en opvoeddilemma’s van alle leeftijden, met een lichte nadruk op kinderen tussen twee en zeven. Het grote voordeel van William Sears boven andere opvoedschrijvers is dat hij naast gevierd kinderarts en hoogleraar ook vader van is van acht kinderen, waarvan een geadopteerd en een met het syndroom van Down. Dat maakt het allemaal erg geloofwaardig en bovendien is zijn schrijfstijl een warm bad van geruststelling en herkenbaarheid.

En nog een aantal warme aanbevelingen, weer in willekeurige volgorde.

 • Selma Fraiberg, De magische wereld van het kind. Een zowel praktisch als theoretisch boek over de ontwikkeling van kinderen tot zes jaar. Beter dan het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde kan ik het niet zeggen: ‘[…] Tegelijkertijd meeslepend en romantisch en objectief wetenschappelijk. Het is geschikt als leerboek bij het hoger onderwijs, terwijl ook elke ouder het met plezier en spanning kan lezen en er de eigen kinderen in kan herkennen. Al jaren is het in kinderpsychiatrische kring zeer gewilde lectuur.’
 • Ross Campbell, De kunst van ouderliefde. Truttige titel, maar elementaire informatie en liefdevol geschreven. Over het belang van onder andere oogcontact en gerichte aandacht, met veel praktijkvoorbeelden.
 • Adele Faber en Elaine Mazlish, Siblings without rivalry. Voor iedereen met meer dan één kind, ook degenen die dachten dat rivaliteit onder brusjes alleen voorkomt in andere gezinnen. Praktisch en (zucht…) herkenbaar.
 • La Leche League, Handboek borstvoeding. Basiskost. Met een antwoord op iedere vraag en anders wel een referentie naar het antwoord.
 • William Sears, The complete book of christian parenting. Eigenlijk vind ik alle boeken van Sears geweldig, van Nighttime parenting tot The fussy baby book, maar ik heb hier toch maar voor een overzichtswerk gekozen. In dit boek ligt de nadruk op kinderen tot een jaar of vier. Desalniettemin een fundament in de boekenkast, aan te schaffen bij de eerste glimp van een roze streepje op de zwangerschapstest. Voor de seculieren onder u kan ik The baby book van dezelfde auteur van harte aanbevelen – is ook nog iets uitgebreider dan Christian parenting.
 • Lawrence Cohen, Playful Parenting. Ook vertaald in het Nederlands als Spelend opvoeden. Veel praktische voorbeelden om via het spelen met je kinderen te communiceren, vervelende situaties om te buigen en moeilijke dingen als verdriet en boosheid bespreekbaar te maken.
 • Annette Heffels, Ik ben drie moeders. Hoewel op het eerste gezicht geen opvoedingsboek, is het in praktische zin door de herkenbaarheid en de ethiek van de auteur wel een boek waar ik vaak aan terugdenk en dat hier wat mij betreft thuishoort. Vanwege de vorm (gebundelde columns) is het een doorlezer; zeer geschikt voor een vermoeid hoofd.

Terug

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

%d bloggers liken dit: