Toen Philip na lang sparen een Nintendo DS had gekocht, was er nog wat geld over voor bijbehorende spelletjes. Op de bonnefooi kocht hij Lego Star Wars. Hij was acht jaar en had nog nooit van Star Wars gehoord, maar hij hield veel van lego en het spel zag er vet uit.

Het bleek inderdaad een leuk spel. Van lieverlee kwamen er ook Star Warslegodozen in huis en wilde Philip graag de films zien. Omdat zowel John als ik geen noemenswaardige interesse hebben in sciencefiction en Philip weinig engs gewend was op filmgebied, deden we navraag bij kenners.

Voor wie geen kenner is, kijk om te beginnen de films die het eerst verschenen zijn: de delen IV, V en VI. Die zijn het minst eng en bouwen het verhaal mooi op. De episodes I, II en III zijn later gemaakt, met mooiere effecten, maar ook een stuk spannender – vooral deel III heeft een paar enge scènes. 

We hebben alle films samen bekeken en eerlijk is eerlijk, ze zijn geweldig. Ik had er voorheen nooit meer van gezien dan flarden van monsters met gekke oren en hier en daar een ruimteschip; wat mij betreft inwisselbaar met iedere willekeurige sciencefictionfilm – waarvan ik er nooit eerder een uitgezeten had. Maar deze films zijn heel goed. De beelden zijn mooi, de thematiek is prachtig en ik vind het buitengewoon knap dat het verhaal zes films lang blijft boeien.

Inmiddels speelt Philip (10) veel met figuurtjes die er naar zijn maatstaven ‘echt’ uitzien. Op deze en deze pagina kun je kijken hoe ze eruit zien en geloof me, dat luistert nauw. Alle series zijn ooit te koop geweest, maar nu de hausse voorbij is, zijn ze sporadisch in speelgoedwinkels te vinden. Via internet zijn ze wel ruimschoots verkrijgbaar.

Naast de poppetjes en de films blijkt vooral dit boek onontbeerlijk.

Ik had het gekocht nadat Philip Star Wars, Episode 1 in woord en beeld al tijden van de bibliotheek in huis had. Toen ik op zoek ging naar een koopexemplaar voor zijn negende verjaardag, bleek het boek niet meer verkrijgbaar. Bij Amazon vond ik wel iets nog mooiers: The complete visual dictionary, het neusje van de zalm voor de liefhebber. Met een uitgebreide beschrijving van de wapenrustingen (klik op de foto’s voor een vergroting),

de buitenaardse flora en fauna,

gedetailleerde informatie over het masker Darth Vader,

eigenlijk alles wat een mens in zijn leven wil weten.

Als klap op de vuurpijl hebben we de filmhelden vorig jaar opgezocht, toen ze Brussel aandeden. Hier staat een verslag. Alle overige stukjes over Star Wars staan hier.

 

%d bloggers liken dit: