Uit: De Telegraaf, 24 januari 2013.

Speurneus in de Gouden Eeuw

Audiotour door Paleis op de Dam

AMSTERDAM – Zullen Maria met de rode krullen en de burgemeesterszoon Jacob de Graeff erin slagen de ter dood veroordeelde klokkenspeler Boris Povertsz te redden? Dat is de grote vraag in de nieuwe audiotour voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar, die kinderboekenschrijver en theaterdocent Simon van der Geest maakte voor het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Het spannende verhaal speelt zich af in de 17e eeuw, toen het paleis nog het stadhuis van Amsterdam was. Hoofdpersoon is de 13-jarige Jacob. Als zoon van Cornelis de Graeff, een van de vier burgemeesters van de stad, behoort hij duidelijk tot de rijke elite van zijn tijd. Een groot verschil met de armoede waarin Marie thuis opgroeit. Als haar neef Boris ten onrechte van een diefstal wordt verdacht, komt ze in opstand tegen de stadswacht en roept de hulp van Jacob in.

Simon van der Geest schreef voor deze tour het verhaal. Hij won in 2011 de Gouden Griffel met zijn boek Dissus en is onder andere bekend van de jeugdboeken Geel gras en Spinder. Het was Van der Geest wel toevertrouwd om een rondleiding door het paleis aantrekkelijk te maken voor kinderen. Behalve een spannend verhaal moest hij natuurlijk ook de geschiedenis van het gebouw vertellen. De schrijver doet dat door Jacob in de audiotour onder andere met de beelden van Romeinse goden te laten praten, die de planeten voorstellen. Jupiter, Apollo en Atlas, die het universum op zijn rug heeft, stellen ook vragen, die beantwoord moeten worden. Op de aanwezige schilderijen zijn lessen over wijsheid, gerechtigheid en dapperheid af te lezen, die de bezoekers van het stadhuis 350 jaar geleden tot voorbeeld dienden.

Wreedheid
De rechtszaak tegen Boris illustreert de wreedheid van die tijd. In de Gouden Eeuw kon je voor een diefstal worden opgehangen. Ook als je het niet had gedaan, bekende je wel tijdens een bezoek aan de pijnkamer! Het vonnis werd uitgesproken in de Vierschaar. Deze zaal is op de begane grond van het paleis. Vroeger had hij een open verbinding met de Dam zodat het volk getuige kon zijn. De tocht van Jacob leidt behalve langs de Vierschaar ook naar de Burgerzaal, de Galerij, de Burgemeesterskamer en de Schepenzaal. Je moet gewoon het teken volgen van de gestolen gouden olijftak. De olijftak stond voor vrede. Heel belangrijk, want zonder vrede geen handel en geen rijkdom in Amsterdam, dat het middelpunt van de wereld was.

Het verhaal over Jacob is een van de drie nieuwe audiotours, die deze week werden gepresenteerd. Voor volwassenen wordt de geschiedenis van het paleis verteld door oud-burgemeester Job Cohen van Amsterdam. Voor jongere kinderen van 6 tot en met 9 jaar is er een rondleiding, die zich afspeelt in de Franse tijd, toen het stadhuis het paleis van koning Lodewijk Napoleon werd. Op deze audiotour is de stem te horen van prins Louis, die onder andere de slaapkamers van hemzelf, van zijn vader de koning en van zijn moeder koningin Hortense laat zien. De prachtige empiremeubelen en de grote zilveren kroonluchter van 720 kilo zijn uit deze tijd.

%d bloggers liken dit: