Deze lijst stond op de website van het KNAG, maar is er later afgehaald. Omdat ik de pagina zelf bewaard had, kan ik hem integraal plaatsen. Hieronder de letterlijke tekst (alleen de bibiliografische cursivering en opmaak zijn van mij).

Afgelopen jaar heeft een groot aantal uitgevers de jury van de Glazen Globe boeken toegestuurd. De jury heeft daaruit een selectie gemaakt en een advieslijst opgesteld van goede aardrijkskundige jeugdboeken verschenen in 1999/ 2000.

Ruben, L & B van Ogtrop, Kofi een koningskind, KIT Publishers
L. Rood, Anansi’s web, Leopold/Elzinga
C. Dematons, Ga je mee ?, Lemniscaat
I. v.d. Weijzer, Witte pijn, Davidsfonds
D. Almond, De wildernis, Querido
A. Chambers, Niets is wat het lijkt, Querido
S. Vlugt, Zwarte sneeuw, Lemniscaat
K. Seyhaeve, Grenzen, Avebode
L. Dijkzeul, Eiland in de wind, Lemniscaat
S. Vanden Heede, Vos en Haas, Lannoo
Serie: Zoeklicht Europa (9 delen), Zwijsen
M. Allaby, Het boek over het weer, Gottmer
D. Smits, Is Nederland echt zo plat? , Van Reemst/Unieboek

Een korte karakterisering

L. Ruben en B. van Ogtrop, Kofi een koningskind, KIT Publishers
Winnaar Glazen Globe 2001

Het juryrapport: ‘Het boek Kofi een koningskind is erg aantrekkelijk en bovendien is de achtergrondinformatie met veel zorg, kennis en liefde voor de Ashanti en hun cultuur geschreven. De stijl is poëtisch beeldend en vol symboliek en met een buitengewoon taalgebruik. (…)
Het is een boek waarin de culturele achtergrond van de Ashanti en hun woongebied centraal staat en dat een prachtig beeld geeft van een socialisatieproces. Het maakt kinderen toeschouwer en deelnemer in deze rijke culturele tradities en het geeft aan hoezeer ieder met draden aan zijn cultuur en zijn verleden vastzit. (…)Het is door het verhaal, door de tekst en de lay-out, de foto’s en de tentoonstelling een prachtige afwisseling van verhalen, lotgevallen van de Ashanti, van grote mensen taal en taal voor kinderen zoals in de liedjes. Het verhaal eindigt net zoals het begint met Anansi die alleen in wijsheid overtroffen wordt door grootmoeders, ” aldus het juryrapport.

L. Rood, Anansi’s web, Leopold/Elzinga
In dit boek neemt Lydia Rood je mee naar de tijd van de slavernij toen de schepen met slaven vanuit Ghana naar Suriname voeren, naar de onrust op de plantages waar een aantal slaven er in slaagden te vluchten en in eigen dorpen, ver achter de watervallen in het oerwoud trachten een leven op te bouwen. Het boek speelt in verschillende eeuwen en de basis ligt in het heden. Een Amsterdams meisje, Helmi, vindt oude familiebrieven uit Ghana. Zij praat daarover met een Ghanese jongen, Kofi en met Weston, die net uit Suriname is gekomen. Maar Weston lijkt niet erg geïnteresseerd althans niet op het eerste gezicht.

Het is een vlot geschreven boek, een raamvertelling waarin verschillende verhaallijnen uit het heden en verleden elkaar kruisen. Dat geeft het boek een interessante en spannende opbouw.
vanaf 14 jaar.

C. Dematons, Ga je mee?, Lemniscaat
Een prachtig prentenboek waar realiteit en fantasie in elkaar overlopen. Vooral bruikbaar in de onderbouw van de basisschool en vooral als voorleesboek. Het stimuleert het krijgen van ruimtelijk inzicht en maakt kinderen nieuwsgierig over het maken van kaarten. Het verhaal sluit, mede door de prachtige tekeningen, goed aan bij de belevingswereld van kinderen.
Wat maak je allemaal mee als je uit je tuin op pad gaat …

I. v.d. Weijzer, Witte pijn, Davidsfonds
Een levensechte beschrijving van de wereld van de eskimo’s waar in deze tijd de oude tradities lijkt te botsen met het moderne leven. Grootvader die nog steeds aan zijn eigen oude gebruiken hecht en daardoor zich lijkt te vervreemden van zijn omgeving. Of toch niet ? Gaandeweg blijkt dat veel van het oude terugkomt in het nieuwe. Witte pijn is een aangrijpend boek dat van de eerste tot de laatste bladzijde boeit. Vanaf 14 jaar.

D. Almond, De wildernis, Querido
Beschrijving van het leven in een oude mijnstreek in Wales waar de bevolking arm en somber na de mijnsluitingen het leven weer heeft leren oppakken. Desondanks wordt het duidelijk hoezeer de mijnbouw het leven heeft beïnvloed Een spannend en ontroerend boek over jongeren die hun eigen mystieke wereld trachten te creëren over vriendschap, over grootvader die het leven in de mijn zo goed heeft gekend en over de buitenwereld die er niets van lijkt te begrijpen. Vanaf 13 jaar.

A. Chambers Niets is wat het lijkt, Querido
Een jongen uit New York gaat op zoek naar zijn roots en komt in Amsterdam terecht. De roman verrast door de mooie verhaallijn en door de levensechte personages, maar bovendien door de beschrijvingen van Amsterdam. Het verschil tussen Nederland en de USA wordt soms wat stereotype neergezet; de wandelingen door de stad kloppen niet altijd, maar het is een aangrijpend boek dat veel stof tot gesprek geeft. Vanaf 14 jaar.

S. van der Vlugt, Zwarte sneeuw, Lemniscaat
Beschrijving van de geschiedenis van het mijngebied in Zuid-Limburg. De schrijfster is er uitstekend in geslaagd het gebied, de tijd en de levensomstandigheden te beschrijven. Het boek is meer dan een historische roman door de samenhang die aangegeven wordt tussen wonen, werken en de omgeving. Spannend en aangrijpend geschreven. De keuze voor de mijnarbeiders en de aanklacht tegen de misstanden spreken jonge lezers zeker aan. Vanaf 12 jaar.

K. Seyhaeve, Grenzen, Avebode
Een zeer informatief boek waarin het conflict tussen Joden en Palestijnen vanuit Palestijns perspectief belicht wordt. Ook de rol van de immigranten in Israël in de persoon van een jonge amerikaanse jood komt uitvoerig aan de orde.

De geschiedenis krijgt een grote plaats in dit boek, dat maakt het informatief en verhelderend.
Zeer aan te bevelen om zicht te krijgen op de complexe problematiek in dit door geweld en conflicten geteisterde deel van de wereld. Vanaf 14 jaar.

L. Dijkzeul, Eiland in de wind, Lemniscaat
Zeer vlot geschreven boek over twee kinderen die op familiebezoek naar de Antillen gaan.
De spanning begint al op Schiphol als er een raadselachtig persoon naast hen gaat zitten, die even snel verdwenen is als hij kwam. Ze komen zijn familie, zijn problemen en zijn leefwereld echter overal tegen. Het boek is erg amusant geschreven met zeer herkenbare discussies tussen de beide kinderen. De schrijfster toont daarmee niet alleen aan veel oog te hebben voor de leefwereld van kinderen, maar ook het gebied en de mensen goed te kennen.

S. van den Heede, Vos en Haas, Lannoo
Een erg speels boek, waarin de geografie verstopt zit in de vele avonturen die vos, haas en uil samen met piep beleven. Zeer geschikt voorleesboek voor kleine kinderen. De leuke plaatjes maken het voor kinderen (en voor ouderen) erg amusant. Het levert ook veel gespreksstof op, bijvoorbeeld over land en eiland, eb en vloed, zee en meer. Zeer aanbevolen voor 4-5 jaar.

Zoeklicht Europa (9 delen) Zwijsen
De jury is zeer verheugd met deze serie voor kinderen met leesproblemen. Elk deel speelt zich af in een ander europees land. Ook is elk deel van een ander leesniveau. Natuurlijk is er het nodige verschil tussen de boekjes, maar de hele serie verdient zeker aandacht. De leeswijzer die erbij geleverd wordt is een aanrader.

In de serie documentatie-boeken zijn twee bijzondere uitgaven ontvangen:

Allaby, M, Het boek over het weer, Gottmer
Een wervelende reis door weer en wind. Alhoewel dit geen literatuur is, willen we dit boek toch onder de aandacht brengen. Het is schitterend uitgevoerd en de teksten zijn kernachtig Er wordt zeer veel uitgelegd. De foto’s geven aanleiding tot het stellen van vragen.

D. Smits, Is Nederland echt zo plat?, Van Reemst/ Unieboek
In dit reisboek voor kinderen komt elke provincie aan bod – het is een combinatie van fictie en non-fictie en geeft zeer veel informatie over Nederland. De jury is blij met dit boek waar Nederland centraal staat en dat goed toegankelijk is. Reizen door Nederland kan met dit boek worden voorbereid, of het kan goede ideeën geven.

%d bloggers liken dit: