Ons’ Lieve Heer in de Gouden Eeuw
22 februari 2014
Cato kent alle afleveringen van voor naar achteren en terug en ze krijgt er nooit genoeg van: Welkom in de Gouden Eeuw.
Ze is de eerste van mijn kinderen die weet van Spinoza en Antoni van Leeuwenhoek, schuilkerken, VOC en zeeslagen vóórdat we erover gelezen hebben. En toen we laatst op bezoek gingen bij Ons’ Lieve Heer op Solder en ik de ingang zocht, zei ze: ‘We moeten wel de trap op, want het is niet Ons’ Lieve Heer op de Begane Grond.’
Het is er verrassend mooi. Je verwacht het niet van een schuilkerk, maar de kinderen waren nog lang niet uitgekeken toen we al moesten rennen om de trein te halen.
Het is namelijk niet alleen een kerk, er hangen ook schilderijen die allerlei verhalen vertellen (vergeet niet de gratis kinderaudiotour mee te nemen bij de balie) en het is daarnaast nog een zeventiende-eeuws woonhuis. Genoeg trappetjes, gangen en kamers om je fantasie de vrije loop te laten.
En terloops de biecht af te nemen.
Welkom in de Gouden Eeuw wordt op dit moment herhaald op zondagavond, Nederland 3 om 18.15 en is ook te zien via uitzending gemist.
De schuilkerken komen aan bod in de aflevering ‘Politiek’, waarin Johan van Oldenbarnevelt persoonlijk vertelt over alle akkefietjes die tussen hem en Prins Maurits gespeeld hebben. ‘Eigenlijk is hij al dood sinds 1619, maar hij maakt speciaal voor ons een uitzondering: Johan van Oldenbarnevelt!’
Hier een straatreportage van drie minuten over clandestiene kerkgang.
—-
- Ons’ Lieve Heer op Solder is zeven dagen per week open. Museumjaarkaart geldig.
- De glossy website van Welkom in de Gouden Eeuw bevat naast alle afleveringen ook diepte-interviews met Jan Pieterszoon Coen, Frederik Hendrik en Amalia, de mannen van Nova Zembla en the one and only Hendrickje Stoffels.
- Voor lange vakantieochtenden kun je marathonuitzendingen op de beamer zetten; alle afleveringen van Welkom in de Gouden Eeuw in twee uitzendingen van 100 minuten. Hier staat deel 1 en hier deel 2.