Prinses Laurentienweggeefactie

6 september 2012

Het ene prijzencircus is nog niet afgelopen of het volgende staat alweer klaar. Ik kon ook niet weten dat prinses Laurentien ineens alarm zou slaan, hier in De Telegraaf.

Uit het artikel zou je de indruk kunnen krijgen dat de prinses de afgelopen tien jaar onder een steen in de tuin van Soestdijk heeft gezeten (‘Prinses Laurentien ondervond dat jongeren elkaar minder op straat ontmoeten en meer op internet’), maar iedere campagne om mensen aan de taal te krijgen, geeft de burger moed. En sinds ze de Roemeense boerinnenlook heeft weggeëpileerd zet prinses Laurentien zich bewonderenswaardig fanatiek in voor de goede zaak.

Tien procent van de Nederlandse bevolking is laaggeletterd. Anderhalf miljoen mensen. Nee, dat zijn niet allemaal migranten. Tweederde is gewoon autochtoon. Je kunt geen bijsluiter lezen, geen brief van de gemeente, geen vertrektijden van de trein, geen bordje ‘Radiologie’ in het ziekenhuis – laat staan ‘Cardiothoracale Chirurgie’, je kunt je kinderen niet voorlezen. En volgens Laurentien wordt het er niet beter op.

Dan kan ik wel een zestiende-eeuws Engelstalig cadeautje geven, maar daar schieten we niks mee op in de Week van de Alfabetisering. Ik dacht eerst nog: wat in het vat zit, verzuurt niet. Maar toen dacht ik, nee, laat ik het ijzer smeden als het heet is. Dus nog een weggevertje, in stijl met de blognaam: Puzzelen met spreekwoorden. Het is maar een kleinigheidje, maar we moeten ergens beginnen.

Iedereen kan weer meedoen: schoolgaand of op een zeilboot, kind, gepensioneerd, in een expatreservaat of Diemen-Zuid. Ik schat dat het leuk is vanaf een jaar of 8, maar eerder kan ook, als je het samen doet of jij het schrijfgedeelte voor je rekening neemt. Cato (5) vond er nog niet veel aan, Philip en Jet vonden hem zo leuk dat ze er tijdens hun vakantie op eigen initiatief mee bezig geweest zijn. Mijn moeder was er ook niet uit weg te slaan.

Je kunt hieronder je naam invullen of een mail sturen via ‘wie, wat & contact’ bovenaan de pagina. Maandag 10 september trekken we een winnaar.

—-

12 Reacties to “Prinses Laurentienweggeefactie”

 1. Katrien Says:

  Ook aan deze weggeefactie doe ik graag mee.

 2. happylivingandlearning Says:

  Oh Pascale, leuk!!! Ik heb het boekje natuurlijk gezien bij je toen, en Luca lijkt het erg leuk! Dus nu maar duimen 🙂

  Dikke knuffel!
  Ellen

 3. Lydia Says:

  Leuk! Thirza doet graag mee aan deze weggeefactie.

 4. Véronique Says:

  Ja, hoor, ook hieraan doen wij graag mee 🙂

 5. Caroline Heijer Says:

  Mijn jongste, Elise, is net zo oud als Philip, dus ik begrijp dat het voor hun leeftijd ook leuk is. Ik doe dus weer graag mee.

  Wat een geweldig initiatief trouwens, om af en toe via een loting iets weg te geven waar anderen echt iets aan hebben. Het voelt haast nog spannender dan een verjaardagskadootje. Dat verdient navolging, ik zal eens denken over een vorm die ik kan toepassen (aangezien ik geen blog bijhoud).


 6. Hoi, wat een leuk boekje aan deze weggeefactie doe ik ook graag mee.

 7. Josh Moll Says:

  Yoho, dus ik mag alweer meedoen? Thuisonderwijs verleer je ook nooit… Dus voor Alma, duimen maar.


 8. Een gegeven paard kijk ik niet in de bek en doe daarom graag mee.

  Liefs MamaNatuurlijk

 9. Heidi Says:

  Wij dingen ook graag weer mee!

 10. Anneloes Says:

  Wij doen vanuit Cairo ook graag mee, wat meer Nederlandse spreekwoorden erin pompen is hard nodig!

 11. Madelon Says:

  Hoi Pascalle, Philip, Jet, Cato en Victoria! Wat een goed initiatief! Onze prinses zet zich al een aantal jaar voor deze goede zaak in. Het is toch eigenlijk van de zotte dat er zoveel mensen niet kunnen lezen en schrijven, iets wat zo vanzelfsprekend is voor ons en onze kinderen! Florian, Lucas en Claire doen graag mee aan de loterij. Beter 3 vogels in de lucht dan 1 in de hand 😉


 12. Wij doen graag mee als het nog kan.. 😉

  Groetjes,
  Lara, Blanca, Tristan en Solange


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: