Ga naar de hammam!

4 augustus 2012

Deze kwam voorbij op FB. Het bizarre, valse beeld van meisjes en vrouwen in de media. We weten het allang, maar zoals met veel dingen: als je het aan het licht brengt, wordt het meteen minder schadelijk.

Mijn tip: ga met je dochters naar de hammam. Ga naar de hammam en laat zien hoe echte vrouwen van alle leeftijden er bloot uitzien. Laat zien dat lichamen veranderen en dat dat normaal is. Dat ze er om te beginnen al allemaal anders uitzien.

In het badhuis zie je het hele spectrum vrouwenlichamen in volle glorie. Van oogverblindende zestienjarigen in bikini tot oogverblindende tachtigjarigen in onderbroeken zonder elastiek. Vrouwen in alle kleurschakeringen, met en zonder littekens, een half alfabet aan cupmaten, honderd moedervlekjes, zwangerschapsstrepen, bolletjesnavels en kuiltjes.

Omdat er alleen vrouwen zijn, is de sfeer anders dan bijvoorbeeld op het strand, waar iedereen zich toch bewust blijft van zijn eigen lijf en er op z’n voordeligst bij probeert te liggen. In de hammam zie je lijven van alle kanten, zonder corrigerende beha’s of bedekkende sarongs.

Een ander, groot voordeel is dat vrouwen die naar een badhuis gaan, zich over het algemeen senang voelen met hun lichaam. Ze zitten in ieder geval zo lekker in hun vel dat ze het durven te vertroetelen. Twintigjarigen die zestigjarigen helpen hun rug te scrubben, moddermaskers opsmeren, samen stinken in het stoombad. Als je maar vaak genoeg zulke rolmodellen hebt gezien, kun je lachen om het perfecte lichaam.

Het is niet gratis, maar desnoods sla je er een museum of pretpark voor over. Dan gooi je er een hammammetje tegenaan onder de noemer cultureel-antropologische opvoeding. Daar kun je met een onbezwaard geweten nog een kopje muntthee en een bakje dikke yoghurt met nootjes en honing op nemen.

%d bloggers liken dit: