Vakgebiedoverschrijdend voorlezen

2 juni 2012

Met het plaatsvervangend schaamrood van het Eurovisiesongfestival nog op de kaken is het goed om ook stil te staan bij de mooie kanten van Europa. Al dat werelderfgoed waarmee je kunt pronken tegenover Amerikanen en Aussies bijvoorbeeld. Die hebben nog nooit van de Beemster gehoord  (‘the Biemster?’), maar wel van de beroemde brug van Mostar in Bosnië Herzegovina.

Of de Hongaarse wiskundige Ernő Rubik, die die gave puzzelkubus uitvond. Straalt ook een beetje op ons af natuurlijk, Europeaan zijnde.

Arend van Dam en Alex de Wolf hebben er een mooi boek over gemaakt. Voorbij de horizon… op reis door Europa in vijftig voorleesverhalen is weer een bundel uit hun succesvolle reeks geschiedenisverhalen. Dinosaurussen, de geboorte van Athene, de Berlijnse muur,

het oudste muziekinstrument, The Beatles.

En er is ook een verhaal over het Eurovisiesongfestival.

Ik heb nog niet alle hoofdstukken gelezen, maar het ziet er veelbelovend uit. De tekeningen van De Wolf ben ik in de loop der jaren steeds mooier en knapper gaan vinden, dat zit wel goed. Ik hoop dat Arend van Dam ook op alle verhalen zijn best is blijven doen. Bij Overal en ergens…, waarover ik hier geschreven heb, vond ik dat hij zich er af en toe met een jantje-van-leiden van afmaakte. Een beetje surfend op de roes van het succes van de serie, zeg maar. Hij kan het zich veroorloven, want de boeken blijven prachtig en beter dan welke schoolmethode dan ook, maar Van Dam kan het zo goed, dat het zonde is als zijn toewijding minder lijkt te worden en de verhalen oppervlakkiger. Een hele kunst… vond ik overigens weer veel beter.

Het is een gouden formule; geschiedenis, aardrijkskunde en kunst in korte verhalen voor alle leeftijden. Mooie introducties die uitnodigen tot meer lezen, luisteren, kijken en opzoeken. Of gewoon gezellig voor het slapengaan.

Ik heb eerder al een verlanglijstje voor toekomstige boeken opgegeven, maar ik doe het gewoon nog een keer. Een bundel Eureka… over wetenschappers als Aristoteles, Einstein, Pasteur en Curie. En eentje over internationale literatuur: Virginia Wolf, Tolstoi, James Joyce (misschien dat ik ze dan ook nog eens zal snappen). Die kan dan To be or not to be… heten. Of nee, dat wordt natuurlijk de titel van de bundel met vijftig voorleesverhalen over filosofie. Kortom potentie genoeg voor een partij delen waar Winkler Prins een puntje aan kan zuigen.

Voorbij de horizon… wordt morgen gepresenteerd in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, waar Arend van Dam verhalen zal voorlezen en Alex de Wolf tekeningen maakt.

%d bloggers liken dit: