De moeder van juf Jet

30 mei 2012

Dat je met je tienjarige dochter over straat loopt en piepkleine meisjes hoort fluisteren: ‘Kijk pap, daar loopt mijn juf.’

Dat er een minder verlegen meisje vanuit een achterzitje op een fiets roept: ‘Dag juf Jet!’

Dat je je dochter dan ziet stralen, terwijl ze half gegeneerd, half beretrots terugzwaait.

Dat je daar een schepje bovenop doet door te zeggen: ‘Hállo Jet, je kent veel meer mensen dan ik!’

Dat je op de balletschool komt en een praatje maakt met de hoofdjuf terwijl je dochter zich omkleedt. Dat de hoofdjuf zegt: ‘Moet je opletten, even Jet gelukkig maken’. En dat ze dan een T-shirt aan je dochter geeft met ‘crew’ op de achterkant.

Dat Jet daar inderdaad sprakeloos gelukkig van wordt.

Dat je tijdens de les koffiedrinkt aan de leestafel en in gesprek komt met een andere moeder. Dat die moeder zegt: ‘Jet is toch jouw dochter? Mijn Simone zit bij haar in het klasje. Je hebt wel gezien dat ze soms moeilijk is, hè, mijn Simone. We hebben haar laatst halverwege de les weggedragen, want ze bleef maar gillen en huilen dat ze haar nieuwe balletpakje niet aan wilde.’ (Dat je je dat zeker nog herinnerde.) ‘Simone zit op een medisch kinderdagverblijf, ze is autistisch. Ze maakt ook geen contact met andere kinderen. Ze wil alleen naar de balletles omdat Jette er is. Als ze haar niet ziet omdat jullie later zijn, wil Simone niet naar binnen. Tijdens de les houdt ze ook de hele tijd Jettes hand vast.’ (Dat je dat gezien had bij de kijkles.) ‘Maar wat ik wilde zeggen: sinds Jet meehelpt bij de les, maakt Simone makkelijker contact met haar neefje en nichtje. Het lijkt wel of ze beter snapt hoe ze dat moet doen, nu ze contact heeft met jouw dochter.’ Dat je daar zelf een beetje sprakeloos van bent.

Dat de deur van het klaslokaal opengaat en je een horde vierjarigen naar buiten ziet stuiteren. En daarachter jouw Jet met aan haar hand een kleine Simone.

Dat ze zich omkleedt en je samen de dansschool verlaat. Dat er dan twee moeders roepen:  ‘Nog bedankt, Jet!’

Dat je haar nog maar eens vertelt hoe trots je op haar bent. En hoe blij de moeder van Simone met haar is.

%d bloggers liken dit: