Ad in de lik

24 januari 2012

Deze kwam via twitter, van een geïrriteerde moeder die wilde laten zien wat haar achtjarige van school kreeg.

Klik voor een vergroting

Dat is natuurlijk de schaduwzijde van thuisonderwijs. Ik doe er veel aan om hen de bureaucratie in al haar glorie te laten ervaren door zo nu en dan een rijbewijs of paspoort te verlengen (‘Ja, dan moet u eerst een formulier aan díe balie halen. Nee, die is nu gesloten. Heeft u een handtekening van uw echtgenoot voor het paspoort van uw zoon? Ach, ook al niet. Nou, morgen zijn we gewoon weer open tussen acht en twee’), maar een gedegen voorbereiding op het bestaan als delinquent hebben ze nog niet gehad.

Om de onderwijsinspectie een beetje tegemoet te komen, hebben de kinderen eigen aanvullingen op de tekst gemaakt. Ik noteer het onder ‘taalles in combinatie met goed burgerschap’ als vakoverschrijdend onderwijs. Hier enkele van de variaties.

‘Els moet zich melden bij de portier, die zit achter heel dik glas. Daar kan zelfs geen kogel doorheen. Daarom pakt Els haar bazoeka. Daarmee blaast zij de portier in één klap weg. Zo kunnen Ad en zijn vrienden weer fijn naar huis.’

‘Els moet haar tas leeg maken. Er mogen geen wapens en drugs mee naar binnen. Die heeft Els dan ook netjes in de kofferbak van haar auto laten liggen.’

‘Els moet haar tas leeg maken. Er mogen geen wapens en drugs mee naar binnen. ‘Die kunt u straks weer komen ophalen, hoor!’, zegt de portier hartelijk, terwijl hij de wiet van Els in een kastje legt.’

%d bloggers liken dit: