Kinderboekenweek 2011

15 oktober 2011

De kinderboekenweek gaat dit jaar geruislozer aan ons voorbij dan anders. Daar zijn verschillende redenen voor, maar een ervan is dat het krentenbolletje zich vermenigvuldigd heeft tot een mandje met krentenbollen: Philip en Jet hebben ook waterpokken gekregen. Philip heeft als peuter een lichte versie gehad, maar die bescherming bleek onvoldoende tegen al het geweld waar Cato mee thuiskwam. Foto’s zal ik u besparen, neem van mij aan: de medische encyclopedie is er niks bij.

Om de traditie niet helemaal in het water te laten vallen, strompelden we deze week alsnog naar de boekwinkel. Misschien lag het aan mijn gebrek aan betrokkenheid de afgelopen tijd (ik heb nauwelijks recensies gelezen, ben nergens goeie tips tegengekomen), maar de oogst was karig. Eigenlijk is alleen Cato geslaagd, waarover later meer.

In de categorie Jet was niets te vinden. De schappen staan vol Francine Oomens, Paul van Loons en Geronimo Stiltons, maar daar houdt Jet niet van. Floortje Zwigtman en Simone van der Vlugt zijn nog te ‘groot’, Enid Blytonachtige kostschoolboeken worden niet meer gemaakt en het plankje non-fictie is schandalig klein. Op de terugweg zijn we voor haar maar langs de bibliotheek gegaan om Het grote meisjesboek mee te nemen.

Philip viel ook buiten de boot. Hij wilde Kampioen van Corien Oranje, die leek hem gaaf. En mij ook, want ik moest al huilen bij het promotiefilmpje.

Maar onze queeste bij de boekhandel was tevergeefs. Dat lag niet aan de leeftijd van het boek (splinternieuw uitgekomen) noch aan de inhoud (de hoofdpersoon is een held, conform het thema van de Kinderboekenweek), maar -je lult het niet- aan de levensovertuiging van de schrijfster. Niet dat Kampioen doorspekt is van psalmen op hele noten, maar Corien Oranje publiceert bij een christelijke uitgever. Daarom valt zij in een dubieus segment en zijn haar boeken niet te koop bij de gewone boekwinkel. Zie ook dit blogstukje van een seculiere, wat zeg ik, atheïstische schrijver die het er niet mee eens is.

Het goede nieuws is: het kinderboeken-weekgeschenk is ontzettend leuk. Iedereen die een jongetje van 3, 5, 11, 14 kent of ooit getuige is geweest van een jongenskinderpartijtje, herkent Bert en Bart. De tak die een zwaard wordt, de barbie die onthoofd aan de deurkruk gebonden is.

Bert en Bart willen de wereld redden met een stofzuigerstang en een gootsteenontstopper, maar hun moeder vindt al dat geweld niet goed. Pas nadat ze elfjes geschilderd hebben en bomen geknuffeld, krijgen ze hun wapens terug – als ze die maar niet meer als wapens gebruiken. Maar ja, dan komen er Zurghs om de aarde te vernietigen. Niet alleen leuk voor jongetjes.

O, niet vergeten om naar de Kinderboekenmarkt te gaan!

Wij zouden net als voorgaande jaren ook gewoon gegaan zijn, ware het niet dat ik een buik heb waar de wolf van de zeven geitjes jaloers op is. Als ik me over een waterput zou buigen, was het gedaan. En je weet maar nooit wat er kan gebeuren in zo’n verhalende omgeving, straks zit ik ineens met een dwerg die me mijn kind wil afnemen tenzij ik zijn naam raad. Dus ik hou me gedeisd en lijd in stilte.

Laat je overigens niet misleiden door die namen onder de ooievaar op de poster, daar is iets misgegaan. Naast schrijvers staan er ook mensen op die zich uitdossen in een pak van Dikkie Dik, Geronimo Stilton of Kikker in een poging de boel aantrekkelijk te maken. Dom, dom, dom. Maar dit jaar zien we het door de vingers. Ga dus gewoon naar Den Haag. Het Kinderboekenmuseum ligt naast het treinstation en als je graag met de auto wilt, kun je op een steenworp afstand op het Malieveld parkeren. Geen enkel excuus om niet te gaan. Bovendien komen er veel meer schrijvers dan op het affiche staan, de leukste staan er zelfs niet eens bij.

Als je nog geen kinderboekenweekgeschenk in huis hebt, loop vandaag dan nog gauw even naar de boekwinkel. Voor inspiratie kun je de top dries bekijken die ik vorig jaar verzamelde onder lezers:

Nog twee lijstjes met aanbevelingen van ouders:

En naast Kampioen van Corien Oranje past dit boek ook erg mooi bij het thema Superhelden van de kinderboekenweek:

%d bloggers liken dit: