Cadeautje: De Late Oogst

24 juni 2011

Daar zit je dan, eind juni. Zonder eigen kropsla, zonder biologisch bloemkooltje, zonder het vooruitzicht op ranken vol augurken. Ja, zelfs zonder je dagelijkse courgette.

Weg met die sippe gezichtjes!

Geen nood, er is nog een zee van tijd om allerlei heerlijks op eigen bodem te laten groeien. De droogte is voorbij, de grond is lekker opgewarmd en de zomer is maar net begonnen.

Het hele lijstje hieronder kan nog gezaaid worden: sla, paksoi, bietjes, venkel, worteltjes. Sperziebonen om in oktober zó van de eigen stammetjes te plukken.

Dus als je eerste pogingen dit jaar jammerlijk mislukt zijn, als je geen tijd gehad hebt om dat kleine hoekje tuin te schoffelen, om je gemeente te bellen voor een schooltuintje of om een stuk of wat grote potten voor je balkon te kopen (bij Action – alle soorten en maten), dan heb je nu nog een paar weken de tijd om een kleine groentetuin te beginnen. Today is the first day of the rest of your life!

Om dat te vieren geef ik een verrassingspakketje weg: een aardigheidje van tien verschillende groentezaden die in juli nog geplant kunnen worden.

Deze zit er in ieder geval bij: snijbiet.

Het is me een raadsel waarom dat nergens in de winkel te koop is. De smaak is voortreffelijk: lekker zacht en toch een stevig blaadje, zonder draden of taaiheid.

Je kunt het wokken of rauw eten

en de plantjes blijven maar geven: je kunt er oeverloos van blijven plukken. Niet voor niets heet het in het Engels perpetual spinach.

Wil je kans maken op de midzomerverrassingszaden, dan kun je hieronder een reactie achterlaten of een mail sturen via het contactformulier. Je hebt tot en met zondag 26 juni om te reageren. Daarna trekken we net als de vorige keer een naam uit de hoge hoed en weten we maandagochtend aan wie ik de envelop kan sturen.

9 Reacties to “Cadeautje: De Late Oogst”

 1. Ciska Says:

  Ik ben zeker geïnteresseerd om zo’n pakketje te krijgen! Het zou echt leuk zijn om op mijn koertje iets anders te kweken dan enkel kruiden en bloemen.


 2. Alleen het woord koertje zou al bonuspunten moeten opleveren, Ciska!

 3. Alison Says:

  Hier deed alleen de broccoli het, ja en 1 courgetteplant, maar dat schijnt genoeg te zijn? Nu het wat natter is geweest zie ik allemaal prei en wortelen boven komen. Oh, en de aardappel planten zijn enorm, maar ik vind nergens aardappels 😦 Nouja, we hoeven er gelukkig niet van te leven 🙂

 4. Ciska Says:

  Tja, een heel normaal woord hier bij ons in de streek. Geen idee hoe ik het anders zou moeten noemen, maar je mag me natuurlijk altijd bonuspunten geven! 😉
  Krijg ik ook bonuspunten omdat ik de dochter ben van een van jullie favoriete schrijfsters?


 5. @ Alison: Je naam wordt genoteerd in de grote hoed! Kind, er is nog een hoorn van overvloed in het verschiet: denk sla, denk wortels, denk boontjes.


 6. @Ciska: Ook dat nog! Ik geloof dat Vos wel een list zou weten om je een driedubbele winkans te geven. Hij zou zelf trouwens vast niet meedoen, want er zit geen zaad bij voor koek…
  Boven de carnavalsgrens noemen we het een binnenplaats, maar koertje vind ik veel mooier!

 7. Zeeuwse Mama Says:

  Oh, alleen al omdat ik éíndelijk een keer kan reageren op je geweldige blog(s), móét ik wel een berichtje achter laten!!!

  Ik heb vandaag de in-het-zaad-geschoten-sla/rucola etc uit onze kindermoestuin verwijderd, dus we hebben weer wat ruimte voor andere dingen, en ik zat me al te bedenken: wat zullen we eens zaaien?
  Ik ding dus ook graag mee naar het verrassingspakketje!

 8. happylivingandlearning Says:

  Tja, klopt, eindelijk ben ik erdoor! Eindelijk kon ik een reactie plaatsen. Het is van de gekke, deze actie. Ik kan zelf niet eens normaal bloggen, door jouw actie… zucht.
  Gelukkig ben ik er nu toch doorheen!

  Ja hoor, ik doe graag mee 🙂 Mijn enorme makkelijke moestuin, doet het dit jaar niet zo goed. Het wil maar niet groeien, helaas… wie weet met jouw zaadjes wel……

  Dikke knuf!

 9. Katrien Biebau Says:

  Hoi,
  was zo druk bezig van ons eerste jaar thuisonderwijs voor te bereiden dat ‘k geen tijd heb gehad voor de moestuin. Tss……….


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: