Gesloten Oog en kunstnieuwtjes

24 februari 2011

Ik heb goed nieuws en slecht nieuws. Zal ik beginnen met het slechte?

Oog stopt ermee. Dat prachtige tijdschrift van het Rijksmuseum, het enige waarop ik geabonneerd was, moet sluiten. Wim Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum (en schrijver van o.a. Het kleine schilderboek, uit die goeie reeks Waanders’ kinderkunstboeken) schrijft het zelf in het laatste nummer van Oog: het museum moet 1 miljoen bezuinigen en vindt het daarom begrijpelijkerwijs niet meer verantwoord het tijdschrift voort te zetten.

Het allerlaatste nummer heeft als thema ‘Beest!’ en het is weer een mooitje, hoor. Stukken over dierensoldaten, het verrotte leven van stier Herman, een interview met Remco Campert en Arjan Ederveen als gastconservator die de mooiste Rijksmuseumhonden uit de collectie selecteerde. De laatste Oog is nog even te koop in de winkel. Op is op.

Het goede nieuws: drie nieuwe boeken voor kunst met (en zonder) kinderen.

Marc Verhaegen en Jan Kragt maakten een stripboek over het leven van (daar is ie weer) Vincent van Gogh. Volgende week wordt het gepresenteerd, hier alvast een heuse trailer.

Er hoort zelfs een lespakket bij, dat vanaf 3 maart hier beschikbaar is. Daar staan overigens nog meer lespakketten over de stripboeken die Verhaegen en Kragt eerder maakten over onder meer Michiel de Ruyter en het ontstaan van New York. Op het blog van Marc Verhaegen staan hier meer voorpublicaties over Vincent van Gogh, de worsteling van een kunstenaar.

Ook Arend van Dam en Alex de Wolf hebben een nieuw deel aan hun boekenreeks toegevoegd. Van Dam kondigde het in 2009 al aan,

maar komende april gaat het er echt van komen.

Vijftig verhalen over Nederlandse kunstenaars, in de traditie van Lang geleden…, In een land hier ver vandaan…, en Overal en ergens…. Ik zou het leuk vinden als zij hun volgende boek aan internationale kunstenaars zouden wijden: Mozart, Schubert, Botero, Hokusai, Damian Hirst, Annie Leibovitz. En als ik toch met een sinterklaaslijstje bezig ben, laat het vijfde deel dan maar aan internationale literatuur gewijd zijn: Samuel Taylor Coleridge, Milton, Poesjkin, Grimm, Goethe. Nou, en deel zes mag dan bestaan uit wetenschappers: Newton, Pasteur, Curie… Kom maar binnen met uw knecht.

Deze laatste is al even uit, maar was helemaal aan me voorbijgegaan, Julia’s verdwijning, het vervolg op Julia’s reis van Finn Zetterholm.

Ik heb hem net in huis, nog niet gelezen dus. Aan de ene kant houd ik wel van vervolgen, aan de andere kant loop je natuurlijk altijd het risico dat het uitmelkerij wordt van een leuk thema. We gaan het zien; ik ben vooral benieuwd naar Julia’s ontmoeting met Frida Kahlo. Bij bol kun je alvast tien pagina’s lezen.

%d bloggers liken dit: