Help, de bibliotheek sluit!

26 oktober 2010

Het is al uitgebreid in het nieuws geweest, maar ik kom er nog even zwaaiend met een krant achteraan rennen.

Het is heel erg.

De prognose is dat eenderde van de bibliotheken gaat verdwijnen – het staat onder meer in Trouw. Nou zit ik hier prima, met twee enorme bibliotheken die nooit zullen sluiten op fietsafstand. Maar je zal maar in de gemeente Berkelland wonen. Dan heb je volgens de Vereniging Openbare Bibliotheken straks geen bibliotheek meer over. En ze hebben daar al zo weinig.

De verwachting is dat in Rotterdam 15 van de 21 vestigingen zullen verdwijnen. In Amsterdam 5 tot 7 van de 28 vestigingen en in Den Haag 6 of 7 van de 19 vestigingen. In de provincie Groningen verwacht men dat er de komende vijf jaar zo’n dertig bibliotheken verdwijnen, ruim eenderde.

Zie je wel dat het erg is? Weet je, een bibliotheek is niet alleen maar Thea Beckman en Jan Terlouw, het is ook de cursus voor je moeder die handigheid wil krijgen in de computer. Het is dat boek dat zo snel verramsjt werd dat je het niet te pakken kon krijgen, maar dat de bibliotheek gelukkig nog wel heeft. Het zijn alle dvd’s en playstationspelletjes die je voor een grijpstuiver drie weken kunt lenen om te kijken of het wat is. Het is de mevrouw die je helpt zoeken naar iets waarvan je op internet door de bomen het bos niet meer zag. Het is je peuter die je gul acht prentenboeken kunt laten uitkiezen, ook dat stomme teletubbieding met geluidjes, omdat je ze volgende week toch weer kunt inleveren. Het is de atmosfeer die uitnodigt om eens iets te pakken waar je misschien niet mee bent opgegroeid.

Ik weet ook niet zo goed wat ik eraan moet doen, behalve een beetje schreeuwen. Ik heb de kinderen al lid gemaakt toen ze drie weken oud waren, dus veel meer dan gezinsuitbreiding en flink wat boetes betalen bij te laat inleveren zit er niet in. Ik heb alleen John nog als troef achter de hand, die is geen lid. Nooit geweest ook, voor zover hij zich kon herinneren. ‘O wacht, ik hèb weleens een boek geleend, geloof ik…’ zei hij nadat hij mijn norse gezicht zag. Je kan niet alles hebben natuurlijk.

Ik las reeds diverse beeldschone lezerscommentaren op online artikelen over de aangekondigde bezuinigingen. Variërend van ‘Ik ken toch niet lezen’ via ‘Eén bibliotheek per provincie is genoeg, ik kom er nooit’ tot ‘Ze moeten gewoon alles online zetten’. Voor deze adepten van de nieuwe media heb ik goed nieuws: er is een prachtige innovatieve gadget op de markt. Echt een hebbedingetje. Wilde ik toch even onder de aandacht brengen.

%d bloggers liken dit: