Top drietjes (4 en slot)

16 oktober 2010

De laatste top dries in de laatste minuut van de Kinderboekenweek 2010. Voor wie later komt binnenvallen, hier staan de eerste, tweede en derde verzamelingen. Allemaal heel erg bedankt voor jullie moeite en favorieten, ik heb er zelf alweer veel ideeën van gekregen!

Susan stuurde drie lijstjes, een eigen en twee van haar dochters. William Faulkner (zie Susans eigen lijstje) ga ik in ieder geval zelf ook lezen.

Top drie drie drie drie drie

Mooiste Van Dit Moment van Anna (6)

 1. De bloemenprinses van Marlies Visser.
 2. De kat met de hoed van Dr. Seuss.
 3. Fee Fleur van Marianne Witte.

Top drie drie drie drie drie

Mooiste Boeken Allertijden van Mirthe (9)

 1. Floortje op ponykamp van Suzanne Buis, naar de boeken van Cok Grashoff.
 2. Verzamelde sprookjes van de gebroeders Grimm, jaren ’60 uitgave.
 3. Anne Frank van Josephine Poole & Angela Barrett.

Top drie drie drie drie drie

Favorieten van Susan

 1. The Sound and the Fury (Het geraas en gebral) van William Faulkner.
 2. Anne of Green Gables (Anne van het groene huis) van L.M. Montgomery.
 3. Millenium-trilogie (in Nederlandse vertaling) van Stieg Larsson.

Mascha stuurde ook drie lijstjes, van zichzelf en haar dochters.

Top drie drie drie drie drie

Mooiste boeken van Lina (4)

 1. Annie Rose, het zusje van Alfie van Shirley Hughes.
 2. De sneeuwman van Raymond Biggs.
 3. Voor jou van vouwtje Appelwang van Ruth Ainsworth met illustraties van Shirley Hughes. ‘Heerlijke verhalen, daar krijg je nooit genoeg van!’

Top drie drie drie drie drie

Mooiste boeken van Kaja (11) 

 1. Hoe overleef ik… , de serie van Francine Oomen.
 2. De Wilde Kippenclub-serie van Cornelia Funke.
 3. De hopeloze heks-serie van Jill Murphy.

‘Het mooiste boek is echter De brief voor de koning van Tonke Dragt. Maar: “dat telt niet want dat heb jij voorgelezen”.’

Top drie drie drie drie drie

Mooiste Van Dit Moment van Mascha

 1. De bende van de Witte Roos van Astrid Lindgren. ‘Ik kende deze nog niet van Astrid Lindgren en vond het een superboek!’
 2. Mosje en Reizele van Karlijn Stoffels. ‘Ze schrijft prachtig en het verhaal is aangrijpend.’
 3. Annie Rose, het zusje van Alfie van Shirley Hughes. ‘Het is zo leuk getekend en het is zo echt. Alles van Shirley Hughes is goed!’

Ils heeft een blog én een website – zij gaf de favorieten van haar kinderen en een eigen top drie. ‘De kinderen kiezen hier niet zozeer één specifiek boek, maar meestal gaat hun voorkeur uit naar een bepaalde schrijver of schrijfster. Het was erg moeilijk, maar hier komen onze lijstjes…’

Top twee twee twee twee twee

Mooiste boeken van Arno (2)

 1. Pettson en Findus, de boeken van Sven Nordqvist.
 2. Mannetje Tak van Julia Donaldson.

Top twee twee twee twee twee

Mooiste boeken van Emil (4)

 1. Jip en Janneke  van Annie M.G. Schmidt.
 2. Blootpad en co van Annemarie van Haeringen.

Top drie drie drie drie drie

Mooiste boeken van Mare (7)

 1. Álle Astrid Lindgrenboeken, maar vooral Feest in Villa Kakelbont.
 2. De rode prinses van Paul Biegel.
 3. Julia’s reis van Finn Zetterholm.

En als eervolle vermelding De scheepsjongens van Bontekoe van Johan Fabricius.

Top drie drie drie drie drie

Mooiste boeken van Owen (9)

 1. Harry Potter, alle delen van J.K. Rowling.
 2. De Hobbit van J.R.R. Tolkien.
 3. De GVR van Roald Dahl.

Top drie drie drie drie drie

Mooiste boeken van Ils

 1. Het huis in het Poeh-hoekje van A.A. Milne en E.H. Shepard.
 2. Niels Holgerssons wonderbare reis van Selma Lagerlöf.
 3. Het Gouden Bommelboek van Marten Toonder.

Het was natuurlijk een bijna-onmogelijke opdracht om drie mooiste boeken te noemen. Een beetje onzin ook, want morgen kan het weer anders zijn. Maar dat vind ik tegelijkertijd het leuke van zo’n lijstje – je doet nu ideeën op en een volgende keer zijn het weer andere boeken om uit te kiezen. Soms ken je er twee van de top drie, en word je nieuwsgierig naar die derde titel. Daar ging het me om, titels (her)ontdekken omdat iemand ze even onder je aandacht brengt.

Aangezien ik me één schaar met mijn lezers heb ik zelf ook een top drie gemaakt. Of eigenlijk vier top dries, want net als Cato (en jullie allemaal) kan ik ook niet kiezen. Ik heb er vier thema’s van gemaakt, dan is het nog een soort van eerlijk.

Top drie drie drie drie drie

Prachtige Poëzie Voor Groot En Klein

 1. Wiele wiele stap van Miep Diekmann en Thé Tjong Khing. Het liefste dichtbundeltje voor de allerkleinsten. Heel herkenbaar en ik vind de beginstijl van Thé Tjong Khing ook zo mooi hierin. Evergreens die we al elf jaar met het hele gezin opdreunen: ‘Eén twee hop, de roltrap op…’ 
 2. Ziezo, alle gedichten van Annie M.G. Schmidt. Hoort bij het nationale geheugen. En als dat niet zo is, moet het alsnog gebeuren.
 3. Pas op voor de Gnaskop van Shel Silverstein.

Met eervolle vermeldingen voor de bundels Er staat een taart in lichterlaaie van Jan van Coillie en Harmen van Straaten (ill.) en Al mijn later is met jou van Edward van de Vendel en Rotraud Susanne Berner (ill.).

Top drie drie drie drie drie

Mooiste Boeken Met Prenten

 1. Vos en Haas, alle boeken van Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong Khing. Wat mij betreft een van de beste schrijfsters van ons taalgebied. Ik vind het waanzinnig knap hoe zij met zo weinig woorden zulke mooie zinnen kan maken, zo grappig kan zijn en zoveel temperament in haar karakters kan leggen.
 2. Kleine Ezel, alle boeken van Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen. Aandoenlijk en herkenbaar.
 3. Het grote Alfie-buitenboek van Shirley Hughes. Net als Mascha en Lina hierboven houd ik veel van haar tekeningen en verhalen.

Top drie drie drie drie drie

Beste Geschiedenisboeken

 1. Het kleine huis, alle delen van Laura Ingalls Wilder en Roger MacBride. Spannend, onderhoudend, mooi verteld en verrassend. Heeft helemaal niks te maken met de tv-serie, gewoon lezen dus (ook als het eerste deel in het begin saai lijkt).
 2. De kinderen van Amsterdam van Jan Paul Schutten. Zeldzaam in Nederland, bekende en onbekende vaderlandse geschiedenis zo lekker verteld.
 3. 100 jaar geleden van Het Schrijverscollectief. Nederland in de negentiende eeuw; helpt je om je zegeningen te tellen en laat zien dat moed, verdriet, hoop en liefde tijdloos zijn. 

Top drie drie drie drie drie

Mooiste Boeken Allertijden

 1. Winnie de Poeh, de volledige verzameling verhalen en gedichten van A.A. Milne en E.H. Shepard. Omdat het álles heeft: geluk, verdriet, liefde, jaloezie, succes, falen, avontuur, huiselijkheid, filosofie, humor – the human condition van alle tijden en plaatsen. Omdat het prachtig geschreven en geïllustreerd is, omdat het voor heel jong tot heel oud is en omdat het me nooit verveelt dit boek voor te lezen. Wel de versie mét gedichten nemen, hoor.
 2. De avonturen van Tom Sawyer van Mark Twain. Omdat dit boek ook alles heeft, maar dan in één jongetje. En omdat je dat jongetje zo goed leert kennen en van hem gaat houden.
 3. Paulus de boskabouter van Jean Dulieu. In het bijzonder Paulus en het draakje en Paulus en Wawwa. Maar de rest ook. Meesterlijk. 
%d bloggers liken dit: