Prinsjesdag 2010

25 september 2010

Je zou het bijna vergeten; afgelopen dinsdag was het Prinsjesdag. Het was onze eerste keer, maar we hebben alles goedgemaakt wat we de afgelopen jaren op koninklijk gebied veronachtzaamd hebben.

We hadden ons goed voorbereid met boekjes en filmpjes en het lespakket van de Derde Kamer. *)

De Rabobank had op het Lange Voorhout een tribune gereserveerd voor haar 450 allerliefste en meest kapitaalkrachtige klanten. We werden met open armen ontvangen.

Jettes vriendinnetje N. (in prachtige kleren, mét hoed) en haar moeder waren ook mee, dat was extra gezellig. Omdat de Haagse binnenstad om 11.00 uur hermetisch werd afgesloten, moesten we voor die tijd bij de tribune zijn. Maar de Koningin zou pas om 13.00 uur voorbij komen, en om nou twee uur lang met vier kinderen op een houten bank te gaan zitten wuiven naar de militaire garde, dat is ook weer zo wat. Gelukkig was erover nagedacht.

Er was een koninklijke knipkaart waarmee frietjes, koffie en allerlei ander lekkers afgehaald mocht worden. De kinderen konden cakejes besuikeren, geschminkt worden, een kroontje versieren, in de rij staan voor een ballonkunstenaar, in een nog langere rij staan voor een afwasbare tatoeage.

Natuurlijk wilden onze kinderen niets liever dan alle vijftien coupletten van het Wilhelmus nog eens repeteren, maar nadat ze bij ‘Oorlof mijn arme schapen’ waren aangekomen, mochten ze even pauzeren voor een versnapering.

Toen was het eindelijk zover. Vanaf de tribune voor de Amerikaans ambassade hadden we een mooi zicht op de fanfare, de paarden en de hele koninklijke stoet.

Met de majesteit als hoogtepunt.

Philip en Jet zijn nu officieel voorbereid op een politieke carrière. Geef ze nog een paar jaar, dan zitten ze in de Kamer (met elk een eigen hamer). En dan is het een kwestie van invullen: Aadje Mansveld op Defensie, Henkie de Knip van reisburo Tornado op Buitenlandse Zaken, Bert Blok van Bert Bloks groentehal op Economische Zaken en de jongens van WODAN zijn ook goed voor veertien stoelen.

Handig

  • Heeft de Koningin een huissleutel? van Cor de Horde. Aansprekende vragen, verrassend veel informatie over hofdames, huisdieren en paleizen, op een leuke manier gebracht.
  • Ja, ik wil van Bas van Lier, over koninklijke huwelijken. De opzet is leuk, maar ik vind dat het boek niet helemaal uit de verf komt. Er is wel erg veel staatskundige informatie op erg weinig pagina’s. Het eerste deel was het duidelijkst en geeft een goed overzicht van het ontstaan van de monarchie.
  • De site van de Derde Kamer, daar kun je gratis een compleet lespakket aanvragen. Het is gericht op schoolklassen, dus ik had zelf een aantal van tien kinderen ingevuld, om uit te delen. Overigens kun je alles wat in het koffertje zit, ook downloaden van de site, en wel hier.
  • Collega H. heeft hier nog een mooi aantal Prinsjesdaglinks bij elkaar gezet, met onder meer filmpjes en een bouwplaat van de Gouden Koets.

Terug

%d bloggers liken dit: