ABC

26 augustus 2010

Cato krijgt steeds meer plezier in letters. Ze begint te snappen dat boekjes uit woorden bestaan en woorden uit letters. En dat je met die letters zelf ook weer woorden kunt maken.

De magie ervan dringt langzaam tot haar door, en om hem te vangen, schrijft ze graag. Met stiften, potloden en op het toetsenbord, in blokletters. Een vocabulaire van welgeteld zes woorden: Cato, mama, papa, Jette, Philip en Heleen. Want Heleen is haar vriendin.

Meer woorden hoeft ze niet te weten, deze maakt ze iedere keer opnieuw. Ze kan er AVI-boekjes mee schrijven, denk ik.

Soms, als ik snel kijk, is het alsof ik acht jaar terug in de tijd ben. Zo lag Philip ook, alleen dan met een Sesamstraat-letterpuzzel, meezingend met een abc-liedje dat hij steeds weer opzette met de herhalingstoets van de cd-speler.

Cato heeft geen puzzel, maar een boekje. En zij zet geen cd op, maar zingt erbij. Met haar vinger tikt ze telkens een letter aan, op de maat van het liedje. Net als Philip toen.

Het wil niet zeggen dat ze nu al snel kan lezen, hoor. Bij Philip duurde het ook nog een paar jaar voordat hij vlot las. Maar ik vind het zo mooi dat ik het onder mijn ogen zie gebeuren.

%d bloggers liken dit: