Lekker luisteren

25 juli 2010

Om jullie te verlossen uit de ondraaglijke leegheid van de vakantiedagen en voor collega Josh, die voorlopig aangewezen is op luisteren in plaats van lezen, hieronder een rijtje links naar gratis luisterboeken, hoorspelen en verhalende podcasts.

Ik beperk me tot gratis, Nederlandstalig en downloadbaar; voornamelijk voor volwassenen, maar er zitten ook wat kinderdingen bij.

  • Radioboeken, verhalen van 25 à 30 minuten, speciaal gemaakt voor de radio, door (bekende) Nederlandse en Vlaamse schrijvers: Enquist, Thomèse, Bernlef, Van Dis, Hemmerechts en vele anderen. Ook een piepklein hoekje kinderverhalen van onder anderen Joke van Leeuwen en Floortje Zwigtman.
  • Hoorspelen verzameld door Jaap van Lelieveld. Ont-zet-tend veel. Klik vooral even door, want er staan sprookjes van Oscar Wilde, het onvolprezen Oinkbeest (bent u al lid van zijn Facebookpagina?), de poep- en kaksprookjes van Reve, Griekse mythologie, Dickens, T.S. Eliot, Agatha Christie en veel, veel meer.
  • Zes Kronkels van Carmiggelt.
  • Audiotours van het Rijksmuseum. Voor in het museum of thuis met Jansons dikke History of Art op schoot.
  • LibriVox, vrijwilligers hebben boeken ingesproken waar geen auteursrecht meer op rust: Louisa May Alcott, Jules Verne, C.J. Kieviets Fulco de minstreel en Dik Trom, Potgieters Jan, Jannetje en hun jongste kind Jan Salie. Dat werk.
  • Books Should Be Free, nogal een snerttitel (is er ook een zustersite met Food Should Be Free of Housing Should Be Free?), wel overzichtelijk. Veel overlap met LibriVox.
  • Heer Ollie B. Bommel en Tom Poes (volume laag, er begint direct een ensemble koperblazers als je op de site arriveert). Hier de rechtstreekse link naar downloadversies van alle afleveringen.
  • De downloadbijbel. Van Genesis 1:1 door Koningin Beatrix tot Openbaringen 22:21 door Sijbolt Noorda, voorzitter VSNU. Want het geloof is uit het gehoor.
  • Alle afleveringen van Citroentje met suiker, voor wie Frits Lambrechts de laatste tijd wat te weinig gehoord heeft.
  • Boekhandel Luisterrijk heeft hier een sectie gratis hoorcolleges van onder anderen Maarten van Rossem en Herman Philipse.

Een aanwijzing voor wie niet eerder mp3’s gedownload heeft: ga op het bestand staan, klik met je rechtermuisknop en kies voor ‘Doel opslaan als…’ of ‘Save target as…’.

Heb je meer goeie tips?

Via Wie, wat & contact bovenaan de pagina kun je me mailen. Dan zet ik ze bij het lijstje, met bronvermelding uiteraard – ere wie ere toekomt. Het gaat dus om Nederlandstalig, gratis en je moet ze kunnen downloaden. Engelstalig, betaald, via stream of uit de bibliotheek is ook mooi, maar dat wordt voor deze post te onoverzichtelijk.

%d bloggers liken dit: