Kopje onder

17 april 2010

Als ik in zee zwem, mijn hoofd nèt boven water en ik kijk naar de horizon, dan lijkt het wateroppervlak oneindig. Dan overvalt me altijd zo’n besef van nietigheid. Zeker als ik me realiseer dat dit nog maar een piepklein Noordzeetje is. En dan alleen de oppervlakte. Het blijft magisch, die hele wereld onder water.

Dat gevoel krijg ik ook bij natuurdocumentaires, als de camera over savannes scheert, over regenwouden, maar vooral over oceanen. Liefst met de stem van David Attenborough. Ah, die stem… Toen de BBC-serie The Blue Planet negen jaar geleden op dvd uitkwam, hebben we hem meteen gekocht. En daarna de Life Collection. En nu kijken we naar Planet Earth.

Over vijf dagen gaat er een nieuwe documentaire in première: Oceans van Disneynature. De stem van David Attenborough moeten we er bij denken, maar de beelden zijn veelbelovend. Alleen al bij de trailer krijg ik tranen in mijn ogen. Van de zeeotters, de vinvis, die walrusmoeder. Prachtig.

Hier is nog een lerarenhandleiding op te halen.

%d bloggers liken dit: