Geschiedenis, geschiedenis, dat is wat we willen

14 maart 2010

Ik heb mijn lijstje met geschiedenisboeken uitgebreid.

Er zijn veel sites zijn met historische jeugdboeken, maar telkens miste ik iets: boeken die niet herdrukt worden, maar nog wel in bibliotheek en antiquariaat te krijgen zijn, korte verhalen, werk van voor 1950, begeleidend beeldmateriaal dat meer laat zien dan een samenvatting van twee minuten.

Gaandeweg maakte ik een lijst met boeken die ík de moeite waard vind en die geschikt zijn voor mijn doeleinden: de kinderen kennis laten maken met mooie woorden en geschiedenis overbrengen aan de hand van levende boeken. Boeken waarvan de kwaliteit in mijn ogen hoog is, de verhalen boeiend of waarvan ik op zijn minst geen waardig equivalent kon vinden. Die lijst heb ik nu online gezet.

Om redenen van bruikbaarheid bracht ik de boeken onder bij de vijftig vensters van de canon van Nederland. Maar ja, waar komt dan dat mooie prentenboek over de Titanic? Of het tapijt van Bayeux, de Hollandse walvisvaart of de Afsluitdijk?

En 100 jaar geleden van Het Schrijverscollectief? Afkes tiental? Kees de jongen? Een geweldig beeld van de negentiende eeuw, maar ze passen niet in een canonvenster. Hetzelfde geldt voor Soldaat Wojtek. Het canonvenster over de Tweede Wereldoorlog heet ‘Nederland bezet en bevrijd’, dus waar laat je dan een Póóls legerkorps met een Sýrische beer in het Midden-Oosten? 

Daarom heb ik ook een deuterocanonieke lijst gemaakt. Met alle mooie geschiedenisboeken die niet in een canonvenster passen.

Het is natuurlijk verre van compleet. Er zitten zelfs vensters bij waar ik nog niks moois voor gevonden heb (kan ik er wat aan doen dat ze die gasbel opgenomen hebben?), maar er staat ook al een hoop wél op. Het uitzoeken en onderzoeken kost veel tijd en omdat ik er al lang mee bezig ben, ben ik bang dat het er anders nooit meer van komt. Bovendien vind ik het zelf ook handig om de lijst online te hebben en er altijd bij te kunnen.

Nou wilde ik eigenlijk eindigen met die mooie regels van Vroman:

Kom vanavond met verhalen
hoe de oorlog is verdwenen,
en herhaal ze honderd malen:
alle malen zal ik wenen
.

Maar ik heb toch gekozen voor een gedicht van Jan Boerstoel. Dan ben ik even de human beatbox en dan rap jij mee:

Ja, dat waren mooie tijden, maar die tijden zijn geweest,
ook al zit je nog te bibberen als je erover leest.
En zoiets waar je het koud van krijgt,
maar dat er niet meer is,
nou, dat noemen ze historie of te wel geschiedenis.

Geschiedenis, geschiedenis, dat is wat we willen,
geschiedenis, geschiedenis om lekker van te rillen.

De boekenlijsten vind je bovenaan de pagina en hieronder:

%d bloggers liken dit: