Spoedcursus kapitalisme

18 februari 2010

Als het er zo voor staat is enige kennis van de economie onontbeerlijk. Het vak is tot nu toe een beetje onderbelicht gebleven, maar dat gaan we inhalen. Omdat we in een kapitalistische maatschappij leven, lijkt het me praktisch om te beginnen met een spoedcursus kapitalisme.

Kapitalisme is eigenlijk vrij simpel, uitgangspunt is het maken van winst.

Winst is niets anders dan het verschil tussen de verkoopprijs en de aanschafprijs van een product of dienst. Laag kopen en hoog verkopen dus. Zo doet iedere middenstander het en zo doet iedere werknemer het ook. De verkoopprijs van arbeid is wat de werkgever bereid is te betalen, de inkoopprijs voor de werknemer is nihil.

Nu is er een goed alternatief waar de hele wereldbevolking van kan profiteren en waar eigenlijk veel te weinig aandacht voor is. Onderstaande reportage legt in twee minuten uit hoe dat in zijn werk gaat:

Duidelijk dus, kapitalisme is de oplossing voor het wereldarmoedeprobleem.

Hier de link naar het originele filmpje op The Onion.

%d bloggers liken dit: