Prediker 3

5 februari 2010

Als je de desolate toestand hier bekijkt, zou je niet zeggen dat er over vier maanden weer volop geoogst kan worden. Toch is het zo.

Ik zie de overvloed al voor me: doperwtjes, snijbiet, venkel, plukbloemen, courgette, kropsla. En tuinboontjes, ja ook weer tuinboontjes. Die kun je nu al binnen zaaien, hè? Dan heb je straks minder last van de luis die onvermijdelijk toeslaat.

Als je tuinbonen nu voorzaait, zijn de peulen straks al ontwikkeld voordat de luis kans heeft om ze op te vreten. Wij hebben dat vorig seizoen gedaan, op voorspraak van meester Ydema in het boek dat we toen uit de bibliotheek haalden. En het was waar: terwijl in de overige tuinen de bonenstaken zwart zagen van de luis, konden wij flink oogsten.

Wat nu ook heel leuk is: beginnen met cherrytomaatjes van eigen kweek. Een bak van de mooiste cherrytomaten kopen (roma-kerstomaatjes zijn lekker) en bij één tomaatje de pitjes eruit peuteren. Probeer zoveel mogelijk van het glibberige vliesje eraf te friemelen en plant de zaadjes in potjes. Vanaf mei kun je ze buiten in de grond zetten of gewoon in een grote pot laten staan. Daar hebben we vorig jaar uiteindelijk acht planten met rijkelijke trossen aan overgehouden.

En vlak nadat we deze week ons tuintje reserveerden, kreeg ik deze tip binnen: een nieuwsbrief voor kindertuintjes.

Alles heeft zijn tijd, zei koning Salomo al. Pete Seeger zette het op muziek. En The Byrds zongen het. Het zaaiseizoen is weer begonnen.

%d bloggers liken dit: