Privaataangelegenheden

3 februari 2010

Cato bezoekt tegenwoordig het toilet. Dat deed ze al lang, maar dat was voornamelijk bij wijze van visite (‘Wat ben je aan het doen?’). Sinds een maand of zes is ze er ook uit eigen behoefte.

Nu hebben wij een heel leerzaam toilet. Ik houd ervan om het nuttige met het aangename te verenigen, daarom zijn de muren altijd gebruikt als aanplakbord. Er heeft een abc-poster gehangen, een lijstje met tafels van vermenigvuldiging, een verzameling ‘reproducties’ uit Babar’s Gallery. Momenteel hangt er een smeltkroes van schoolvakken. (Wat onder ‘nuttig’ en wat onder ‘aangenaam’ verstaan wordt, is buitengewoon persoonlijk.)

Omdat niet iedereen in de gelegenheid is tot aangenaam verpozen op onze wc, volgt hier een kleine rondleiding.

Wanneer u plaatsneemt, vindt u ter rechterzijde een tijdlijn van de vaderlandse geschiedenis, een cadeautje bij het boek Lang geleden… van Arend van Dam.

(Hier en hier duidelijker scans van een deel van de lijn.)

Recht tegenover u een leerzame uiteenzetting aangaande land- en tuinbouw.

En heft u het hoofd iets rechts omhoog, dan volgt een prachtig inkijkje in de wondere wereld der natuur.

  

Kortom, van alle markten thuis. En het werkt: veel van de spelletjes Vroeger of later worden gewonnen dankzij de kennis van de wc-tijdbalk. Laatst hoorde ik Philip uitgebreid vertellen over Aletta Jacobs, waar we nog niet zo veel over gelezen hebben, maar die wel prominent op de tijdbalk aanwezig is. En we pikken tussen twee gangen door mooi wat agricultuur op – wist u dat het zaaien van gewassen tegenwoordig gebeurt met gps-navigatie, om exact rechte zaairegels te krijgen?

Cato gebruikt de posters hoofdzakelijk om je aan de praat te houden. Ze houdt van gezelschap, ook op de wc. Vooral de plaat van de akkerbouw is daarvoor heel geschikt, die heeft veel afbeeldingen voor een rollenspel. Terwijl Cato haar werk verzet, probeert ze het gesprek gaande te houden: ‘Ik ben de blauwe tractor. Wie wil jij zijn? De groene tractor? Of een ui?’

Ook als er even niemand beschikbaar is voor een onderonsje vermaakt ze zich er prima met verhalen tegen de plaatjes of in zichzelf. Daarnaast is er altijd nog de studie van de menselijke biologie. Ook heel leerzaam.

%d bloggers liken dit: