Stilleven met kazen

27 januari 2010

Toen we vanochtend dit bij het ontbijt hadden,

moest ik denken aan deze.

Want we waren gisteren op de geitenboerderij. Om door de schuur te banjeren.

Koeien te knuffelen.

En geiten natuurlijk.

Maar ook varkens. Kleintjes.

En hele grote. Want grote varkens genieten er zó van om geaaid te worden. 

Alleen al daarom zou je naar de boerderij gaan. Om te zien hoe zo’n lieve kolos blijft stilstaan met halfgeloken ogen, binnensmonds knorrend van geluk als je over het juiste plekje krabbelt.

Ze hebben er recht op ook. Iedere borstvoedende moeder weet hoe belangrijk het is om in de watten gelegd te worden. Ter compensatie voor alle tepelkloven en het veeleisende kroost.

We vertrekken er nooit zonder kaas. Boerenkazen van alle leeftijden. Soms heb je nu eenmaal trek in jonge geit en soms in oude brokkel van de koe. 

En toen ik die rijkdom op de kaasplank vanochtend zag, moest ik dus denken aan het schilderij van Floris van Dijck. Want vorige week waren we in het Rijksmuseum, waar het Stilleven met kazen hangt. We kwamen er langs met de koptelefoon, de audiotour ‘Eten en drinken in de Gouden Eeuw‘.

Ik moet zeggen dat stillevens niet tot het genre behoren dat ons het meest aanspreekt, en juist daarom was het zo leuk om er nu eens bij stil te staan. Bij de dauwdruppels op de druiven, bij de kaas, het tafelkleed en het bordje op de rand van de tafel, dat een bijzondere functie heeft. 

Ik heb al eerder geschreven over kunstmusea met kinderen (onder meer hier en hier) en een kinderaudiotour is een vreselijk leuke manier om met schilderijen in contact te komen. Ik neem dezelfde tour als Philip en Jet, zodat ik hoor wat zij horen en we er samen over kunnen praten. Voor kinderen als Cato, die nog geen audiotour kunnen uitzitten, breng ik meestal wat afleiding mee. Deze keer een iPod met eigen muziek, zodat zij ook iets te luisteren heeft, maar soms ook een eigen speelgoedfototoestel of iets anders. Meestal lukt het prima om de drie kwartier vol te maken die zo’n kindertour duurt.

Ga ook maar even kazen kijken in het Rijks. Als je voor 15 februari gaat, kun je IJspret nog meepikken: de overzichtstentoonstelling van Hendrick Avercamp, de Stomme van Kampen. En daarna naar de boerderij voor echte kaas. En om het varken te aaien.

%d bloggers liken dit: