Gastspreker: de recensent

16 januari 2010


Foto: MorBCN

Hier is ie dan, de eerste aflevering van de Gastspreker.

Gast van vandaag is recensent bij NBD/Biblion (van de beschrijvingen bij bibliotheekboeken) en het christelijke opvoedingstijdschrift Aan de Hand, waar hij ook een column verzorgt. Muziek- en boekenliefhebber, getrouwd met taalvirtuoze Lydia van het goedgelezen weblog Purperpol en pleitbezorger van kwaliteit.

Dames en heren, mag ik een warm applaus voor:

Silvester van der Pol

———————

Bolleboos versus bolle baas

‘Internet heeft de toekomst.’ ‘Digitaal winkelen is hip.’ ‘Het aantal internetaankopen neemt met honderden procenten toe.’

Tja.

Als je de krantenkoppen (‘kranten? ouderwets man!’ ) mag geloven moeten we allemaal gaan geloven aan de digitale rimram die inmiddels onafwendbaar op ons is afgekomen. Het credo: hoe digitaler hoe beter. Zet er drie wee’en voor en puntenel achter en je hoort er helemaal bij.

De voordelen worden steevast breeduit gemeten, over de nadelen vernemen we niets.

Je hoeft je deur niet meer uit om iets te kopen! wordt geblaat. Is dat een voordeel of juist een nadeel in een land met als doodsoorzaak nummer 1 hart- en vaatziekten? Ik bedoel maar.

Alles overzichtelijk op je computer! wordt gekakeld. Alsof het in de winkel allemaal schots en scheef staat.

Betalen gaat o zo eenvoudig! wordt gejokt. Ja, het is best eenvoudig, als je eenmaal een computer hebt gekocht en aangesloten, en virusvrij hebt gemaakt, en weet hoe internet werkt, en hebt ingelogd bij de website van je bank, en alle toegangcodes en pinpasnummers uit je hoofd hebt geleerd of hebt opgezocht in die ene (welke ook al weer?) geheime la, en je computer toevallig een keer niet crasht, de internetverbinding eruit ligt of gewoon de stroom uitvalt… Veel eenvoudiger kunnen we het blijkbaar niet maken. Wel duurder overigens. And that’s what it’s all about, baby. Bol.com doet hele goede zaken met onze hang naar gemakzucht. Hang en zucht. Daar kun je blijkbaar goed geld mee verdienen.

Maar lieve mensen, wat is er nu leuker dan een paar uurtjes te vertoeven in de snoepwinkel van je dromen? Daar waar alles zomaar voor het pakken ligt. Waar je alles echt kunt aanraken, inzien, aanhoren, openmaken, omdraaien, ja waar je zelfs mag ruiken aan de spullen. Kom daar bij die platte, louter tweedimensionale bol maar eens om! Daar moet je het doen met een obligaat verkoop-prietpraatje dat alles wat er te koop staat aanprijst als zeer geweldig, heel fantastisch, erg uitzonderlijk of doodleuk onmisbaar. Nee, dan de vakman of –vrouw die (in de eigen gezellige en in alle opzichten warme winkel) letterlijk zijn of haar mannetje staat. Die precies weet wat je bedoelt als je vraagt om een spannend boek voor een joch van negeneneenhalf met een voorliefde voor voetballen en actieverhalen, maar dat liever tv kijkt dan een suf boekenhoekje opzoekt. Of die exact aanvoelt wat je bedoelt als je zoekt naar die ene zanger met die pretoogjes en dat kuiltje in zijn kin die zulke prachtige Franse chansons heeft gezongen. Terwijl je jouw favoriete wijsje voorneuriet spoedt de gedienstige (waarom is dit een ouderwets woord? We weten het antwoord wel hè?) verkoper naar exact de juiste bak en pakt feilloos de juiste cd eruit onder de uitroep: ‘Dit is wat u zoekt!’ Bij bol is het feitelijke credo daaraan geheel tegengesteld en luidt: Zoek het zelf lekker uit! Dat heet: van je zwaktebod een verkoopargument te maken. 

Ik heb in mijn jonge (links-radicale) jaren nooit durven bevroeden dat ik nog eens een lans zou gaan breken voor de kleine (en- dus?- rechts-radicale) middenstander. Maar nu is de dag daar. Lezers van deze blog, ongetwijfeld liefhebbers van het betere (kinder-)boek, mensen met een oor voor het betere lied en wat al niet meer: durf te kiezen! Maak meer dan een gebaar. Kies voor kwaliteit. Voor echtheid en puurheid. Spreek niet alleen over kwaliteit, maar koop die dan ook! Ga naar de betere boekhandel (niet de Bruna) of naar de muziekwinkel met liefde voor de muze (niet de Free Record Shop) en laat je daar verwennen en aanpraten dat er meer is dan de bestsellerslijst en de top tien. Een verkoper is niet eng. Wat heet: een goede verkoper is je vriend, je gids van mijn part!

Wat willen we: een wereld vol machines? Kies dan Bol. Of een wereld met mensen die met liefde goede werken verrichten? Ga dan de deur uit.

Daarom vraag ik op enigszins dramatische maar volkomen bijbelse toon: Kies dan heden wie gij dienen wilt….

Amen.

%d bloggers liken dit: