Kinderboekenweek 2009 – een inventarisatie

16 oktober 2009

Jan Paul Schutten, De wraak van spruitjeWe kunnen nog niet van een echte traditie spreken, maar ik heb net als vorig jaar een korte enquête gehouden in mijn eigen netwerk. Wat kochten zij tijdens de Kinderboekenweek 2009?

Het ging me weer niet om het allermooiste boek van de wereld, maar ik wilde graag weten wat er op dit moment gelezen en daadwerkelijk gekocht werd. Juist met zo’n lijstje krijg je soms verrassende resultaten.

Je hebt nog één dag om naar de boekwinkel te hollen en dat mooie Spruitje cadeau te krijgen. Ik weet uit betrouwbare bron dat ze als warme broodjes over de toonbank gaan.

Hier komen de inzendingen van de select few van thuisonderwijzend Nederland:

 • Gerard Tonen,Verhalen van een vieze familie. ‘In één dag uitgelezen, dolle pret. Als je niet van vieze verhalen houdt, moet je dit boek niet lezen. ^^ Maar mijn jongens en meisje vonden het prachtig.’ (drie kinderen van 11, 8 en 4)
 • Nicola Baxter, Het grote elfjesfeest. ‘Zelf uitgezocht door mijn dochter (bijna 3).’
 • Astrid Lindgren, Pippi Langkous, alle verhalen en de leukste liedjes (met cd). ‘Vind ik een leuk boek om te hebben, niet het leukste boek wat er bestaat, maar wel een boek wat ik leuk vind om op de plank te hebben staan en af en toe weer eens te kunnen oppakken.’ (zoon van 4)
 • Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing, Vos en Haas en de blauwe ballon. ‘Ik wist al vantevoren dat ik deze voor mijn zoon (2) zou kiezen.’
 • Lucy en Stephen Hawking, De schat in het heelal. ‘Mijn zoon (8) dacht eerst aan De pizza-spion van Anna Woltz, maar die hadden we vóór de kinderboekenweek al in huis. Daarom nu De schat in het heelal, vervolg op het eerste deel dat hij gelezen heeft.’
 • Rick Riordan, Percy Jackson en de olympiers. ‘Favoriet bij alledrie (15, 12 en 9).’
 • Thijs Goverde, De wraak van de meesterdief. ‘Ik dacht eigenlijk aan een Donald Duck’, probeerde Philip (nee, die literaire opvoeding werpt zijn vruchten wel af). Thijs Goverde was een goede tweede: ‘Want die kun je telkens opnieuw lezen en dan lees je toch weer iets nieuws.’ (zoon van 10)
 • Kenneth Grahame, Wind in de wilgen. ‘Ik heb voor mijn zoon (8) tussen de klassiekers gezocht en kwam op deze uit. Met dank aan ons bezoek aan Donner.’
 • Thea Stilton, De drakencode. ‘Omdat ze (7) het al heel lang wilde hebben en ik elke keer te principieel en zeikerig was om het voor haar te kopen.’
 • Frank Cottrell Boyce, Naar de maan. ‘Ik zei nog zo: “Geen enkeltje!” – keuze van mijn zoon (12).’
 • Paul Biegel, De kleine kapitein. ‘Die mag niet ontbreken. Avontuurlijk, grappig, mooie tekeningen. Ook leuk: de kleine kapitein gaat niet naar school!’ (drie kinderen van 8, 4 en 1)
 • Lauren Child, Goudlokje en de drie beren. ‘Een oud sprookje, opnieuw verteld met prachtige foto’s. Mijn dochter (4) was er helemaal weg van: “Nog een teer! Nog een teer!”‘
 • Suzanne Collins, Hongerspelen en het vervolg: Vlammen én:
 • Eva Raaff, de hele Taragontrilogie én:
 • Henry Neff, Het magische wandtapijt, én:
 • Michael Scott, De tovenares. ‘Sorry, ik weet dat ik maar twee boeken mocht opgeven, maar mijn zoon (15) kon echt niet kiezen.’
 • Vivian den Hollander en Saskia Halfmouw, In het zadel en Naar buiten. ‘Eigen keuze van Jet (7): “Ik wil gewoon alle boekjes van de Roskam en deze twee had ik nog niet. Naar buiten is het allermooist.”‘
 • Jeff Kinney, Het leven van een loser, logboek van Bram Botermans. ‘Deze week gekocht voor een jarig vriendje dat lezen op school vreselijk vindt, maar bij ons thuis regelmatig in de boeken van mijn zoon snuffelt.’ (zoon van 12)
 • Julia Donaldson en Axel Scheffler, Mannetje Tak. ‘Heeft mijn zoon (5) zelf uitgekozen.’
 • Martin Kelly en Fernando Luiz, De kleurentrein. ‘Ik kwam voor een Sylvia Vanden Heede (daarvan kun je er nooit genoeg hebben), maar Cato (2) was ongemeen stellig in haar keuze: ‘Mag deze nu mee naar huis?’ Nadat ik hem al drie keer in de winkel had voorgelezen en de kleine zelfstandige eigenaar er quasi onopvallend bij kwam staan om zijn waar in de gaten te houden, besloot ik Sylvia Vanden Heede maar voor Sinterklaas te bewaren.’
 • Eline Nijs, De amulet van Merdur. ‘Keuze van mijn zoon (12).’
 • Paul van Loon, Een weerwolf in de Leeuwenkuil en Weerwolvenfeest (met cd). ‘Deze twee hadden we nog niet.  Mijn dochter (6,5) is gek op beesten, en daar valt de weerwolf voor haar ook onder. Ze voelt zich zelfs regelmatig een weerwolf. ^^’
 • B. Teckentrup, Groot lawaaiboek over dinosauriërs. ‘Zelf uitgezocht door mijn zoon.’ (4,5)
 • Ted van Lieshout en Sieb Posthuma, Koekjes. ‘Beste kinderboekenweekprentenboek van de afgelopen jaren’. (meerdere gezinnen)
 • Maria van Donkelaar, Martine van Rooijen en Sieb Posthuma (ill.), Boven in de groene linde zat een moddervette haan. ‘We hadden hem van de bieb, maar zo’n mooi boek vonden we allebei de moeite waard om zelf te hebben.’ (dochter van 7)
%d bloggers liken dit: