Hulde aan de groentedoos

7 oktober 2009

Tijdens deze kinderboekenweek met als thema ‘Aan tafel!’ ga ik wat van onze schrans- en snaaifavorieten bloggen. Het wordt allemaal niet spectaculair, eerder gewoontjes, omdat ik het zelf altijd handig vind om tamelijk simpele ideeën te lezen die voor andere mensen echt werken, maar waar ik zelf niet aan gedacht had.

Het worden ook geen kinderrecepten, want eigenlijk maken de kinderen nooit een recept uit een kinderkookboek. Als ze meehelpen, is dat met het alledaagse snijden van groente, het toevoegen van kruiden, het kloppen van beslagjes of het aflikken van lepels.  

Ik trap af met een van mijn oudste succesnummers: de groentedoos. Er is wat om gelachen. Maar omdat we altijd veel op pad zijn geweest, werd ik het beperkte museum- en dierentuinmenu al vrij snel zat. Zo af en toe een frietje is heel feestelijk, maar ik wilde niet wekelijks aan de museummuffin of speeltuindonut. Hence de groentedoos.

Zorg dat er altijd voldoende in huis is om een ad-hocdoosje te vullen. Het kan van alles zijn: kerstomaten, radijs, bospeentjes (of buiten het seizoen een winterpeen in repen), bloemkool, komkommer, noem maar op.

groentedoos

Vaak deed ik er één nieuw ding in, een groente die een van de kinderen nog niet lustte. Jet hield lang niet van radijs, dus deed ik zes of zeven radijsjes tussen allemaal wortel, tomaat en komkommer. Er kwam altijd een moment dat ze toch even proefde. En na vijf keer proeven, lustte ze het. Zo ook met bleekselderij, paprika en rucola. Niet alles hoeft een lievelingskostje te zijn, als je maar aan de smaak gewend bent.

In het begin zorgde ik dat ik niet al te veel ander eten bij me had. Net te weinig boterhammen. Dan wierp ik op de terugreis om vier uur de groentedoos naar de achterbank en was hij bij thuiskomst leeg. In de plastic bak die ik gebruik, past ongeveer zes ons rauwkost. Op die manier hoeft de aanbevolen 200 gram niet alleen bij het avondeten naar binnen geworsteld te worden.

De huiskamervariant van de groentedoos is het ijsblokjesbakje. Alle vakjes van zo’n rechthoekige (of welke vorm ook) ijsblokjesmal vullen met een ander groentje, afgewisseld met partjes mandarijn, rozijntjes, cracker, augurk of voor grotere kinderen nootjes of doppinda’s. Ieder kind een eigen bakje uiteraard, dat voelt extra overvloedig.

%d bloggers liken dit: