Kinderboekenzoekmachines
12 juli 2009
Bij het opschonen van mijn favorieten kwam ik wat mooie links tegen. Zie hier, gesurft voor u.
Facts on Fiction, een kinderboekensite voor ouders. Omdat je nu eenmaal niet alles gelezen kunt hebben, maar wel graag zicht hebt op de globale inhoud die je nageslacht middels lectuur tot zich neemt. Op deze site vind je samenvattingen, maar ook een schaalverdeling op ethische en morele gronden in alle soorten en maten. Bevat een boek veel gewelddadige passages, verbaal of anderszins? Komt er seks in voor, of gebruiken de personages drugs? Hoe zit het met racisme?
Niet om hetzes en boekverbrandingen te initiëren, maar omdat kleine Marie misschien nog niet toe is aan een literair verantwoorde verkrachtingsscène of omdat Jantje niet kan slapen van boeken waarin mensen doodgaan of van elkaar scheiden. Of omdat je gewoon nog even wilt wachten met dialogen waarin voortdurend gevloekt wordt.
De Database of Award-Winning Children’s Literature is ook handig. Daar kun je zoeken naar kinderboeken met bijvoorbeeld een literaire onderscheiding. Of op het geslacht van de hoofdpersoon. Of op nationaliteit – als je een boek zoekt over – noem eens wat – een Chinees jongetje, of een verhaal dat zich afspeelt in Polen, in de Middeleeuwen.
Van mijn lieve Amerikaanse vriendin J. (die we vorig jaar op Schiphol uitzwaaiden) kreeg ik nog deze mooie site: een heuse Charlotte Masonboekenzoekmachine. Je kunt er onder meer zoeken op onderwerp, schooljaar of plaats (geografisch) en op het eerste gezicht staat er veel moois op, de naam van deze thuisonderwijsmethode waardig.
Dit gaat natuurlijk wel over Engelstalige boeken, maar veel ervan is ook vertaald in het Nederlands. In ieder geval een hoop bekroonde boeken, en meesterwerken als Tom Sawyer of Schateiland.
Wij hebben natuurlijk wel de geweldige site Kjoek, waar ik nog maar eens de aandacht op wil vestigen. Oók met onderverdelingen en keuzelijstjes in alle soorten en maten. Zoals een een rangschikking op Nederlandse plaatsnamen. Of op eigen namen – mocht je graag een Joost of Mariëlle als hoofdpersoon willen.
Maar zo’n site als Facts on Fiction, dat is misschien ook wat voor het Nederlands taalgebied. Wel tijdrovend om te maken; ik zag dat Facts on Fiction actief lezers aan het werven is. Als de kinderen over een jaar of wat uit hun wonder years zijn, ga ik er over nadenken. Tegen die tijd klop ik nog weleens bij jullie aan.