Snelle scones

5 juli 2009

Speciaal voor M. die ik al ken vanaf mijn vierde, toen iedereen dacht dat we zusjes waren. En die het een beetje moeilijk heeft.

Men neme:

  • 375 g bloem (of zelfrijzend bakmeel, dan kun je het bakpoeder achterwege laten)
  •  15  g bakpoeder
  •  70  g suiker
  •    1  theelepel zout
  • 300 ml slagroom (niet geklopt)

Verwarm elektrische oven voor op 200 graden.

Meng alle droge ingrediënten door elkaar en voeg daarna de slagroom toe; meng voorzichtig met een vork totdat de droge bestanddelen nat zijn.

Dan iets belangrijks: kneed het deeg in de kom met de hand zo kort mogelijk; ongeveer 5 tot 10 ‘kneedjes’ voor een samenhangend geheel.

Leg het deeg als een plak van ongeveer 1 ½ cm hoog op een stuk bakpapier op de bakplaat en maak een beetje plat met je hand.

Snijd in stukken. Je kunt met een glas rondjes uitsteken, maar ik snijd het deeg gewoon in vierkantjes, bij wijze van rustieke brokken. Snijd door tot aan de bodem, maar laat de stukjes wel tegen elkaar aan liggen, dan blijven de zijkanten lekker zacht ten opzichte van de bovenkant. Na het bakken kun je ze gemakkelijk van elkaar breken. 

Kwast wat overgebleven slagroom over het deeg en bestrooi met suiker en kaneel.

Bak in ongeveer 15 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Even laten afkoelen en serveren.

We maken zelf clotted cream, een mengsel van 1 deel mascarpone op 1 ½ deel crème fraiche, maar je kunt er ook grasboter of geklopte slagroom op smeren. 

Verder moet er nog een fris zoetje bij. Dat kan van alles zijn: lekkere jammetjes, gesneden bolletjes gember, rood fruit.

Scone met mascarponeroom en jam

Voor als we subiet zin hebben in een lekkerigheidje bij de koffie. Het kost alles bij mekaar misschien een halfuurtje en we worden er erg blij van.

Recept gekregen van de Amerikaanse thuisonderwijsmoeder die ook allemaal mooie Engelstalige kinderboeken bij ons introduceerde.

%d bloggers liken dit: