Mooie boeken

5 januari 2009

Ik was vorige week nog even in mijn eentje in de boekwinkel, waar ik scharrelend over de kinderafdeling een paar pareltjes tegenkwam die ik je niet wil onthouden. Sommige heb ik gekocht, andere gaan we uit de bibliotheek halen, maar het zijn stuk voor stuk boeken die er wat mij betreft uitspringen.

2009 is een Louis Braillejaar en het tweede deel in de serie Onbeperkt Lezen is uit. Ik schreef al eerder over het boek van Nijntje met de letters in braille en de voelplaatjes – nu is in dezelfde reeks een deel uitgekomen met de Disneyversie van Winnie de Poeh. Weer een boek om te lezen met je oren, je vingers en deze keer ook je neus, want er zit een geurplaatje in.

etiquette in de treinReinildis van Ditzhuyzen, Kinderen weten hoe het hoort. Etiquette voor een jonger publiek. Vinden jullie vast vreselijk truttig en ouderwets, maar het is echt een goed boekje. Met uitleg over de oorsprong van etiquette. Verder gaat het niet alleen over tafelmanieren, maar ook over vousvoyeren, groeten en sorry zeggen. Of zoals in de inleiding staat: het is fijner om met elkaar om te gaan als je je inleeft in een ander.

Holocaust, de gebeurtenissen en hun invloed op de gewone mensen van Angela Gluck Wood. Wat mij betreft  het meest geschikte boek voor kinderen dat ik over dit onderwerp zag. De vorm, verhalen van echte mensen, spreekt mij meer aan dan het boek van Clive Lawton dat ik vorig jaar kocht. De vormgeving is overzichtelijk en het boek begint met de geschiedenis van het anti-semitisme en de Joodse samenlevingen in Europa – iets wat ik miste in andere boeken. Het laat zien dat jodenhaat niet iets van de laatste eeuw is. Ook de aandacht voor Hitlers propaganda, de postercampagnes met stereotypen die de doorsnee burger infecteerden, vond ik onmisbaar. Hier nog een uitgebreide recensie van het boek.

Frank Groothof, Vincent van Gogh, een leven in schilderijenFrank Groothof heeft weer een prachtig nieuw boek gemaakt: Vincent van Gogh, een leven in schilderijen. Wij krijgen het een dezer dagen binnen, dus ik heb het nog niet helemaal gelezen of beluisterd, maar van wat ik er in de gauwigheid van gezien heb, denk ik dat het een compilatie is van Vincent en Theo, broeders in de kunst en de meesterlijke audiotour die Groothof voor het Van Gogh Museum gemaakt heeft. Vanaf 9 februari draait er trouwens ook een nieuwe Van Goghfilm in het Omniversum. Boek erbij, nog een bezoekje aan het museum en we zitten er weer helemaal in.

De allermooiste: De aankomst van Shaun Tan. Een migrant, nee, de migrant, de universele migrant, arriveert in zijn nieuwe land. Een duizelingwekkend mooie weergave van de gevoelens van iemand die alles achtergelaten heeft en opnieuw begint in een ander land. Tans eigen vader emigreerde van Maleisië naar Australië, maar het verhaal is dat van een willekeurig mens in een willekeurig land. De ontreddering van de man in zijn nieuwe land is voelbaar tot in je botten – hoop en onbegrip opgetekend in beeldschone beelden.

Ten slotte heb ik Zsa Zsa gekocht, het tweede boek van Janneke Schotveld, de schrijfster van Villa Fien. Veel goede berichten over gehoord, het wordt ons volgende voorleesboek. We zijn op het moment nog bezig in Koning van Katoren, maar dat is bijna uit, omdat Philip en Jet iedere minuut aangrijpen om eruit voorgelezen te worden. Het was vroeger een van mijn lievelingsboeken. Blijft prachtig natuurlijk.

%d bloggers liken dit: