Kinderboekeninspiratie

10 oktober 2008

Kinderboekenweekaffiche 'Zinnenverzinzin'Jaren geleden heb ik de simpele traditie ingesteld om tijdens de Kinderboekenweek naar een kinderboekenwinkel te gaan (waar we tot mijn schande veel te weinig komen, omdat de internetwinkel wel heel comfortabel dichtbij zit) en de kinderen een boek te laten uitzoeken. Ik ging ervan uit dat meer mensen dat doen en wilde weleens weten wat er door mijn peer group nou daadwerkelijk gekocht wordt in deze week. Daarom heb ik een volkomen onwetenschappelijk steekproefje gehouden onder thuisonderwijzers: wat kochten zij?

Het ging me niet om het Mooiste Boek Aller Tijden, tenzij ze dat deze week echt hadden aangeschaft, maar gewoon om wat ze feitelijk gekocht hadden. Soms is dat namelijk een onverwachte keuze, hebben mensen zich laten inspireren door de boekverkoper of waren de kinderen niet te vermurwen tot een verantwoorde bundel en bleven ze bij dat glitterboek met flinterdunne verhaallijn. De thuisonderwijzers die niks gekocht hadden maar wel mee wilden doen met de peiling, mochten ook zeggen welk boek ze zouden hebben gekocht als ze het nog niet hadden.

Hieronder de uitkomsten, in willekeurige volgorde, met een korte motivatie van de respondenten. Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee als op de laatste dag van de kinderboekenweek nog niet weet wat je wilt aanschaffen. Het is voorwaar een leuk lijstje geworden.

 • Tine van Buul en Bianca Stigter (red), Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is. ‘Vanwege het thema van de boekenweek. Erg leuk om aan kinderen uit voor te lezen. Mijn zoon (7) heeft er vanavond van genoten.’ (drie kinderen van 7, 3 en 1)
 • Frank Groothof, De toverfluit. Boek met cd. ‘Bij ons een dagelijks genoegen sinds een week. De tekeningen in het boek zetten aan tot tekenen bij ons. We vinden het tot nu toe de mooiste van de op zich allemaal aan te raden muziek/boeken van Frank Groothof. Waarom? Ik vind de muziek mooier dan die van Orpheus en van Het monster uit het labyrint, mijn dochter (6) vindt het verhaal minder eng dan de andere en de muziek is meer om op te dansen.’
 • Arnold Lobel, Kikker en pad. ‘Het is de jubileumeditie geworden. Mijn zoon (3,5) wil er echt iedere avond uit voorgelezen worden. Ik vind het dan leuk dat hij dat boek ook zelf heeft (voor later).’
 • Roald Dahl, Mathilda. ‘Blijft steevast favoriet bij de groteren.’ (drie kinderen van 9, 5,5 en 2,5)
 • Joan Steiner, Je gelooft je ogen niet Jr. ‘Erg leuk voor uuuuurenlang zoekplezier! Nog altijd een hit hier!’ (drie kinderen van 10, 7 en 3)
 • Lindsay Camp, Mag ik in jullie bed? ‘Echt een heel lief boekje.’ (twee kinderen van 5 en 5 maanden)
 • David Wiesner, Flotsam. ‘Een boek zonder woorden, met prachtige platen waar je lang naar kunt kijken. Mijn dochter (6) en ik zijn er nu al dagen zoet mee en laten onze fantasie stromen.’
 • Martin Jenkins, Gullivers reizen. Bewerking van het origineel van Jonathan Swift. ‘Mijn man leest de kinderen (14, 11 en 8) momenteel deze editie voor en ze smeken elke avond om meer.’
 • Vivian den Hollander, Op pad met de huifkar. ‘Eigen keuze van Jet (6). Het was nog moeilijk kiezen tussen deze en Rijden voor een rozet.’
 • Agave Kruijssen, Het ros Beiaard. ‘Tot dusver mijn favoriet in de serie Sprookverhalen. De moraal van het verhaal is dat eer, wraak en jaloezie verstrekkende gevolgen kunnen hebben, en dat vergeving tot vrede kan leiden.’ (dochter van 5)
 • J. Donaldson, De Gruffalo. ‘Keuze van mijn zoon (4).’
 • Marjolein Mattaar, Biba baby boek. ‘Met als aanleiding dat ook onze dochter (2,5 ) grote zus gaat worden. De tekst vind ik eigenlijk vrij overdreven, elke keer ‘belle bolle buik’ en ‘biba belle baby’, maar toch kon ik het een hele tijd niet voorlezen zonder een dikke keel te krijgen van ontroering, of zelfs tranen met tuiten… ’t Zullen de hormonen wel geweest zijn, maar ook de mooie sfeer van het boek. Zo mooi vind ik ook het einde: dat ‘kleine grote’ meisje wordt er zo mooi bij betrokken!’
 • Jan Paul Schutten, Kinderen van Amsterdam. ‘Niet voor niks de Gouden Griffel.’
 • Astrid Lindgren, Ronja de roversdochter. ‘Mooi geschreven over loyaliteit en eigen wijsheid en keuzes maken, in twee dagen achter elkaar op de bank voorgelezen, met genoeg tranen voor een verstopte neus.’ (dochter van 6)
 • Janneke Schotveld, Zsa Zsa. ‘Lijkt een aantrekkelijk verhaal voor mijn dochter van bijna 7.’
 • Charlotte Dematons, Fiets. ‘Het prentenboekje van de week. Zonder woorden en helder als glas. Weer zoiets moois van de winnares van de Gouden Penseel van vorig jaar.’
 • Dichter bij de dieren, met tekeningen van Eric Carle. ‘Erg leuke gedichtjes. Hier maken we er een sport van ze uit het hoofd te kennen.’ (twee kinderen van 7 en 1)
 • Simone van der Vlugt, Zwarte sneeuw. ‘Mijn zoon (14) vond deze erg goed, zeker toen hij ook nog eens een kolenmijn en -museum bezocht.’
 • Max Lucado, Niemand is als jij. ‘Een prachtig prentenboek. Wij kregen het boek als kraamcadeau en ik heb sindsdien meerdere exemplaren cadeau gegeven. Zo mooi!’ (dochter van 2,5)
 • Hannah Kraan, Verhalen van de boze heks. ‘Geweldige boeken vind ik het. Erg prettig om voor te lezen en ook leuk geïllustreerd en ook leuk voor de kinderen (9, 6 en 2) om (straks) zelf te lezen. Prettige korte afgeronde verhaaltjes. Ik vind het een soort moderne fabel en dieren doen het altijd goed bij kinderen.’
 • Michael Coleman, Crashende computers. Uit de reeks Waanzinnig om te weten. ‘Na lang aarzelen in de winkel werd dit het. Eigenlijk wilde Philip (9) de bundel Al mijn later is met jou, die we bijna onafgebroken van de bieb in huis hebben en waaruit hij zo graag voordraagt (mijn romanticus – ik zei toch dat niemand gevoeliger is dan hij?). Op het laatste moment koos hij toch voor crashende computers. Ach, wat scheelt het?’
 • Carli Biessels, Irah en de dieren én Doortje wil naar de zee kijken. ‘Motivatie: het gaat over gevoelige meisjes, daar hebben we minstens twee van hier. Het is adembenemend mooi. Het is poëzie in proza. Het zit hem in de woorden die er niet staan. Het gaat over contact maken met de wereld om je heen. En met je diepste binnenste. Het gaat over de gedachten van een kwal (of een mug, of een golf in de zee).’ (twee kinderen van 4 en 1)
 • Loek Koopmans, Een dikke vette pannenkoek.
 • Nicola Smee, Klipperdeklop. ‘Samen met Een dikke vette pannenkoek favoriet bij de kleinsten.’ (drie kinderen van 9, 5,5 en 2,5)
 • De wondere wereld van Narnia, uit de archieven van de laatste koning. Speciale uitgave gebaseerd op de boeken van C.S. Lewis. ‘Keuze van mijn zoon (7).’
 • Eric Carle, Het vervelende lieveheersbeestje. ‘Voor Cato (1,5), die er in de winkel geen oog voor had, omdat ze zich op een stoeltje voor een poppenhuis genesteld had, maar die op slag verliefd werd toen ze hem zag: “Beesss!” Daarom had ik het boekje ook gepakt: ze is sinds een paar weken in de ban van onzelieveheersbeestjes. Philip en Jet kenden het boek uit de bieb en vinden het erg grappig. Ik ook, en ik vind de collages van Eric Carle bijna altijd mooi.’
 • Paul van Loon, Dolfje Weerwolfje. ‘Als je het aan mijn kinderen (14, 11 en 8 ) zou vragen, zouden ze voor Dolfje kiezen.’
 • Olivier Dunrea, Eddie. ‘Mijn keuze voor mijn zoon (1).’
 • Sylvia Vanden Heede, Het dikke boek van Vos en Haas. ‘Een boek (of eigenlijk zijn het 3 boeken) dat we al vele jaren regelmatig van de bibliotheek lenen, maar dat we nog nooit hadden aangeschaft. Al mijn beginnende lezertjes hebben er altijd van genoten en ook mijn bijna 3-jarige geniet van de verhalen. Ze kunnen ze bijna dromen.’ (vier kinderen van 3, 6, 11 en 13)

%d bloggers liken dit: