Villa Fien

8 januari 2008

Janneke Schotveld, Villa FienVolgens mij is het een unicum in de Nederlandse kinderboekenwereld: een verhaal waarin de hoofdpersonen thuisonderwijs krijgen. Er zijn wat vertaalde boeken met kinderen die niet op school zitten, (Pippi!), er zijn wat klassiekers waarin de kinderen les krijgen van een gouvernante (Heidi), maar ik geloof dat dit het eerste van eigen bodem is.

In het verhaal wonen vier kinderen die door hun ouders in de steek gelaten zijn, in het gezellige, rommelige huis van Fien. Fien zorgt voor hen en geeft de kinderen zelf les; alles gaat er gemoedelijk aan toe. Op een dag komt er een Inspecteur van het Ministerie voor Gewezen-wezen (een soort medewerker Kinderbescherming en leerplichtambtenaar in een) om te controleren of het opvanghuis wel aan alle eisen voldoet. Als het inspectierapport negatief dreigt te worden en de kinderen kans lopen naar een Beter Pleeggezin te worden gestuurd, neemt Fien op verrassende wijze maatregelen. 

Villa Fien is het debuut van Janneke Schotveld en ik vind het een enig boek. De baldadige stemming doet soms een beetje aan Annie M.G. Schmidt denken, maar het is origineel, grappig en leest lekker voor.

%d bloggers liken dit: